Orman Mühendisleri Odası Başkanı Türkyılmaz, madenleri savundu. CHP’li Bakan, “Madenleri savunmak Orman Mühendisleri Odası’na mı kaldı?” diye sordu.

Madeni savunmak ormancılara kaldı
Fotoğraf: ORÇEV

Mustafa BİLDİRCİN

TBMM Çevre Komisyonu’nda Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Konya Ovası’ndaki obruklar ile 6 Şubat ve 20 Şubat’ta yaşanan depremlerin de konuşulduğu komisyon toplantısına maden tartışması damgasını vurdu. Komisyon toplantısına ormanlar hakkında değerlendirme yapması için davet edilen Orman Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Türkyılmaz’ın madenleri savunması, tartışmayı alevlendirdi.


Komisyonda söz isteyen Orman Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Türkyılmaz, ormanlarla ilgili konuşması beklenirken muhalefetin maden sahalarıyla ilgili eleştirilerine yanıt verdi. Katıldığı her Meclis komisyon toplantısında madenciliğe yönelik benzer eleştirilerin dile getirildiğini belirten Türkyılmaz, “Bir defa önümüzdeki masa ve oturduğumuz sandalye maden temelli bir malzemedir” sözleriyle görüşlerini açıkladı. Türkyılmaz, “Madenciliğe ve madenlere karşı olmak” yerine madenlerin çevreye ve ekosisteme verdiği zararın nasıl azaltılabileceği yönünde çalışılması gerektiğini belirtti.

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü Murat Bakan, Orman Mühendisleri Odası Başkanı Türkyılmaz’ın madenciliği savunmasını eleştirdi. Maden sahalarına yönelik, “Rehabilite edildi” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Bakan, “Madenler ve taş ocakları nedeniyle biçilen orman alanlarının rehabilite edilmesi mümkün değil. Kesilen ağaçların yerine gelmesi belki de elli, yüz seneyi bulur. Dolayısıyla rehabilitasyon dediğiniz şey üstünkörü bir şey” diye konuştu.

"MADENCİLİĞİ SAVUNMAK ONA DÜŞMEZ"

Orman Mühendisleri Odası Başkanı’nın, “Masa ve sandalye” üzerinden yaptığı maden savunmasını, “Çok bilimsel” olarak değerlendiren Bakan, şunları söyledi:
“Buradaki her milletvekili madenin ne olduğunu, madenciliğin ne olduğunu biliyor. Biz onun değerlendirmesini kendimiz yaparız. Madenleri savunmak, madenciliği savunmak Orman Mühendisleri Odasına düşmez. O, ormanları savunmak için burada, biz onun için çağırdık. Maden Mühendisleri Odası gelir, madenciliği burada savunur, ona da söyleyeceğimizi söyleriz. Biz madenciliğe karşı değiliz, madeni çıkartırken sen sadece emperyalizmin, kapitalizmin hammadde kaynağı olarak kullandığı bir madencilik yapıyorsan eğer biz buna karşıyız.”