Yozgat’ta 55 yıldır faaliyette olan Yeni Çeltek Kömür Ocağı kapatıldı, 135 madenci işsiz kaldı. CHP’li Keven: TKİ ocağı Soma Holding’e mi devretmek istiyor? Bakanlık açıklama yapmalı

Madeni Soma Holding’e peşkeş mi çekiyorlar?

VOLKAN ATEŞ

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde 1965 yılından beri faaliyet gösteren Yeni Çeltek Kömür Ocağı kapatıldı, 135 madenci işsiz kaldı. CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, olayın perde arkasında Soma Holding’in olduğu yönündeki iddialara dikkat çekerek, yetkililere derhal açıklama yapma çağrısında bulundu.

135 İŞÇİYE YAZIK DEĞİL Mİ?

Resmi adı Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri AŞ olan işletme, yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) ve Pankobirlik ortaklığıyla faaliyet gösteren, dolayısıyla kamunun da güvencesinin olduğu bir maden ocağıydı. 23. Dönem AKP Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, milletvekilliğinden sonra bu şirkette genel müdürlük görevindeydi.

Yazılı açıklamasında bu duruma dikkat çeken Keven, “Bu işletme 55 yıldır faaliyetteyken şu an neden kapatılıyor? Arkasındaki asıl sebep nedir? Çıkın, kamuoyuna açıklayın. Kış günü işsiz kalan 135 işçiye ve ailelerine yazık değil mi? Sorgun’a yazık değil mi?” diye sordu.

İşçilerin 2-3 aydır maaş alamadığını, geçen eylül ayında bu nedenle iş bırakma eylemi yaptığını hatırlatan Keven, “Ancak şu an sorun sadece maaş alamamaları değil, bugüne dek yüzlerce işçiyi emekli eden bir işletmenin kapanıyor olmasıdır. 2 Ocak sabahı işe gelen işçiler 31 Aralık itibariyle işten çıkarıldıklarını öğrendiler. Bunun iş ahlakında yeri var mı, soruyorum size” ifadelerini kullandı.

AÇIKLAMA YAPIN!

CHP’li Keven, Soma’da 301 maden işçisinin ölümünden sorumlu olan Soma Holding’in bu ocakları rödovans sistemiyle devraldığı ve işçilerin işten atılmasının perde arkasında bu holdingin olduğu yönündeki iddialara dikkat çekti. “Yani ortada peşkeş iddiaları var!” diyen Keven, şunları kaydetti:

“TKİ Genel Müdürlüğü bu ocakları Soma Holding’e mi devretmek istiyor? Bunca madencinin işsiz kalmasına sebep olmak mı istiyor? Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı derhal harekete geçmelidir. Yıllardır bu işçilerden aidat toplayan Maden-İş Sendikası harekete geçmelidir. Kamuoyuna ve işçilere bir açıklama yapılmalıdır. İşçilerin mağduriyetini görmezden gelen ama konu yandaş şirketleri, yandaş müteahhitleri kurtarma olunca teyakkuza geçen bu siyasi zihniyeti halkımızın takdirine bırakıyorum.”