Madenlerde tek bir denetim yok

EMEK SERVİSİ

Emekçiler ücretlerinde artış için ayaklanırken bir yandan da iş güvenliği istiyor. Onlarca işkolunda, binlerce iş yerinde işçiler her gün iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Bursa ve Bolu’da Ercanlar Şirketler Topluluğu’na ait madenlerde çalışan emekçiler de iş güvenliği olmadığı ve önlemler alınmadığı için Soma gibi katliamların her an kapıda olduğunu belirtiyor.


Bolu’da Mengen ve Gökçesu ilçelerinde faaliyet gösteren ve yine Ercanlar Şirketler Topluluğu’na ait Üçpınar Madencilik şirketinde de durum pek farklı değil. Mengen’den bir işçi şöyle konuştu: “Haftada en fazla 37.5 saat, günde en fazla 7.5 saat çalışmamız yasa gereği gerekiyorken biz günde 8-10 saat arası çalışıyoruz. Haftalık iznimiz ise bir gün. Buraya da gelen müfettişler önceden şirkete haber veriyor. Maden içerisinde ve dışında ona göre düzenlemeler yapılıyor.” İşçi denetim için gelen müfettişlerin Ercanlar Şirketler Topluluğu’nun patronu Nurullah Ercan’ın Abant’ta bulunan VONRESORT otelinde kaldığını söyleyerek “Müfettişler çoğu zaman eksik bulsalar dahi not etmiyorlar” dedi.

Tazminatlarımız ödenmedi

Bir diğer Mengen’den işçi ise şöyle konuştu: “Geçmişe dönük maaşlarımız eksik yatıyordu ya da aylarca yatmıyordu. Bunun yanı sıra kaza geçiren ve çalışamaz raporu alan arkadaşlarımız da oldu. Bu arkadaşlarımızın tazminat hakları da vardı. Ama Nurullah Ercan, geçtiğimiz senelerde yine kendi üzerine olan Doruk Madencilik şirketini iflas etmiş olarak gösterdi ve şu anki Üçpınar Madencilik şirketi ile işletmeye devam ediyor. Dolayısıyla bizim geçmişe dönük ücretlerimiz ve tazminatlarımız da yanmış oldu.”

Bursa Mustafakemalpaşa’da faaliyet gösteren Bükköy Madencilik işçileri tehlikeli koşullarda çalıştıklarını belirtti. Grizu patlaması riski olmasına rağmen benzinle çalışan testereleri ve motorları kullandıklarını belirten işçiler 2009 yılında aynı madene gerçekleşen grizu patlamasında 19 arkadaşlarını kaybettiğini hatırlattı. İşverenin denetimlerden önce haberdar olduğunu ve geçici önlemler alındığını ancak riskin devam ettiğini belirten madenciler: “Maden ocağı içerisinde hazırlıklar var. Ocakta şuan taban ve tamir tarama için hız veriliyor. Yakın zamanda müfettişlerin denetime geleceğini biliyorlar. Ayrıca bu yüzden yeni elbiseler bize veriliyor” diye konuştu. İşçi çalışma koşullarının da ağır olduğunu belirterek “Mesaimiz 8 saati aşıyor, haftada tek gün izin yapıyoruz, çok yoğun bir üretim baskısı var” diye konuştu.

Failler tutuksuz yargılandı

11 Aralık 2009’da Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki Bükköy Madeni’nde meydana gelen grizu patlamasında 19 madenci öldü. Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada aralarında Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan'ın da bulunduğu altı sanık tutuksuz yargılandı.