Madımak katliamı hükümlüsü Ahmet Turan’ın cezasının Cumhurbaşkanlığı kararı ile affedilmesini protesto etmek isteyen Alevi örgütlerine polis izin vermedi

Madımak hükümlüsünün af kararı protestosuna polis engeli

BirGün/Ankara

Alevi örgütleri, Madımak katliamı davası hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç’ın cezasının AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından affedilmesine tepki gösterdi. Alevi örgütlerinin Adalet Bakanlığı önünde gerçekleştirmek istediği eylem ise polis tarafından engellendi.

Adalet Bakanlığı önünde toplanarak, “Yakanları da aklayanları da affetmiyoruz” sloganıyla eylem yapmak isteyen yurttaşların önünü bakanlığa 500 metre kala kesildi. Polis, Ankara Valiliği’nin emriyle basın açıklamasına izin verilmeyeceği belirtti. Yurttaşlar polis engelini ardından da Alevi Bektaşi Federasyonu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme CHP Milletvekili Murat Emir, HDP Milletvekili Zeynel Özen, CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener ve eski CHP Milletvekili Şenal Sarıhan da katıldı.

EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ

Açıklamada, “27 yıldır sürdürdüğümüz adalet mücadelesini alınan bu af kararı geri alınıncaya kadar aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” denildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, af kararının kabul edilemez olduğunu vurguladı. PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan ise “Af kararı geri alınıncaya kadar tüm Türkiye’de eylemlere devam edeceğiz. Bu eylem burada bitmeyecek ve her hafta eylemlerimizi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

AKLAYANLARI AFFETMEYECEĞİZ

PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin’in okuduğu ortak açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

“Sivas Katliamı hükümlülerinden Kılıç hakkında yedi emniyet görevlisinin tanıklığı, video ve bant kayıtları bulunmasına rağmen sağlık gerekçesiyle Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesi ve serbest bırakılması adalet duygusu ve vicdanı olan hiçbir insan tarafından kabul görmez. Bu af kararı toplumun adalete olan güvencesini dersinden sarsar, ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi daha da derinleştirir.

Ortada çok açık ve net olan bir haksızlık, adaletsizlik, hukuksuzluk vardır. 27 yıldır sürdürdüğümüz adalet mücadelesini alınan bu af kararı geri alınıncaya kadar aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Sivas Katliamı’nı unutturmayacağız. Adalet tecelli edilinceye kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Ne yakanları ne de aklayanları affedeceğiz.”

200 KURUM ANKARA’DA BULUŞTU

Af kararına tepki gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı öncülüğündeki Alevi örgütleri, CHP, HDP, DİSK, KESK, TMMOB, Um:ag ve Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin de aralarında bulunduğu 200 kurum ve örgüt, Ankara'da bir araya geldi.