Madrid'de Podemos devri!

İspanyol sol hareketi Podemos’un desteklediği Ahora Madrid listesinin adayı Manuela Carmena, Belediye Meclisi oylamasında resmen Madrid Belediye Başkanı seçildi.

Böylece “Öfkeliler” (Indignados) hareketiyle başlayan sokak hareketinden filizlenen siyasi akım, üç yıl içinde ilk büyük siyasi başarısını tescillemiş oldu. Aynı zamanda Madrid’de 24 senedir devam eden muhafazakâr Halk Partisi’nin başkentteki egemenliğine de son verdi.

24 Mayıs’ta düzenlenen bölgesel seçimlerde Halk Partisi, büyük oy kaybına rağmen yüzde 34’ün üzerinde bir oranla yine birinci sırada gelmişti. Ancak Ahora Madrid listesi yüzde 30 barajını aşarak büyük bir başarı elde etmişti.

PABLO IGLESİAS DA İZLEDİ
Seçimlerde aradığını bulamayan Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) desteğini de alan Carmena, bu sabah düzenlenen oylamada hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiaları bulunan selefi Esperanza Aguirre’nin yerine seçildi.

Faşist Franco diktatörlüğü zamanında da öğrenci hareketlerinde yer alan ve solcu hukukçu kimliğiyle tanınan Carmena, sadeliği ve renkli kişiliğiyle yurttaş hareketlerinin de adeta sevgilisi haline gelmişti.

Oylamanın hemen ardından, oturumu özel olarak takip etmeye gelen yurttaşlar “Evet, yapabiliriz” diye slogan attı. Carmena, alkışlar içinde görevi devrarldı. Podemos’un Genel sekreteri Pablo Iglesias ile önde gelen isimleri Juan Carlos Monedero ve Íñigo Errejón da oylamayı izleyenler arasındaydı.

Franco çöpe, kentsel dönüşüm rafa, ne güzeldir Madrid'de dayanışma