Ziraat Bankası Venezuela Merkez Bankası’yla ilişkileri kesti. Latin Amerika Uzmanı Esra Akgemci: Venezuela’ya Ankara’nın desteğinin en başından beri söylemsel olduğu belliydi. Altın ticaretinin kesilmesi ile zaten kendisini göstermişti. Erdoğan ABD ile ilişkilerine göre bu tür söylemleri parlatıp geri çekiyor.

Maduro ile kardeşlik ABD kızana kadar: Sözde destek çabuk bitti

EKİN AKYAZ

Erdoğan’ın unuttuğu ‘kardeşleri’ kervanına Maduro da eklendi. ABD’li yetkililerin Venezuela’da meşru Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun hükümetiyle iş yapmayı sürdüren şirketlerin yaptırımlara maruz kalabileceği açıklamasının ardından Ziraat Bankası’nın Venezuela Merkez Bankası’na artık hizmet vermediği belirtildi.

ABD KARARI BEĞENDİ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton söz konusu kararın yer aldığı Bloomberg haberini sosyal medyada paylaşarak şu ifadelere yer verdi: “Uluslararası iş dünyası, Maduro ile yapılan anlaşmalar nedeniyle ABD yaptırımları riskini dikkate almalı ve bunlardan kaçınmalıdır.”

DESTEK BAŞTAN BERİ SÖYLEMSEL

ABD ile S-400 krizi yaşlanırken, Ankara Karakas’a destek vermiş. Erdoğan Maduro’ya kardeşim demişti. Bu durum iki ülke ilişkilerinin ABD’ye rağmen devam ettiği şeklinde yorumlanmıştı. Konuya ilişkin konuştuğumuz Latin Amerika uzmanı Esra Akgemci, “Venezuela’ya desteğin aslında en başından beri söylemsel olduğu belliydi. Altın ticaretinin kesilmesi ile zaten kendisini göstermişti. ABD’den uyarılar gelince süreç kesildi” diye konuştu. Akgemci Erdoğan’ın tutarsızlığının yeni olmadığının altını çizerek, “Türkiye dış politikasını şu anda belirleyen ABD ile Rusya arasında gerilim-denge hattı Venezuela ilişkilerine de yansıyor. Duruma göre söylemleri parlatıp geri çekebiliyor Erdoğan” dedi.

TÜRKİYE TRENDE UYMUŞTU

Akgemci sözlerini şöyle sürdürdü: “Latin Amerika’ya açılım aslında Davutoğlu döneminde başlamıştı. Bu Türkiye’ye özgü değildi bütün çevre ülkeler arasında ‘Latin Amerika açılımı’ , ‘Afrika açılımı’ trendleri vardı. Türkiye de o trende uymuştu. 2016’daki darbe girişiminin ardından da Batı’dan istediği ilgiyi bulamayan Erdoğan’ın siyasal açılım yaptığını söylemek mümkün.”

İRAN SIRADAKİ 'ESKİ DOST'

İran için de Ankara’nın benzer kararlar verebileceğini ifade eden Akgemci sözlerini şöyle sonlandırdı: “ABD’nin Venezuela’da uyguladığı müdahale biçiminin İran hakkında ip ucu verebileceğine dair yorumlar var. Bu mantıkla Türkiye’nin de Venezuela’da ne yaptığına bakarak İran için de çıkarımda bulunabiliriz. Türkiye, ABD yörüngesinde karar verecektir.”