Meclis grup toplantılarında siyasi parti liderlerinin gündemini, mafya devleti tartışmaları oluşturdu. CHP ve HDP liderleri AKP için, “Mafyaya teslim olan bir siyasi iktidar” vurgusu yaptı.

Mafyaya teslim olan bir iktidar var

BirGün ANKARA

TBMM’de haftalık grup toplantılarının ana gündem maddesi, Sedat Peker ve Süleyman Soylu başta olmak üzere iktidar-mafya ilişkileri oldu. CHP ve HDP Genel Başkanları, kamuoyuna mafya devleti tartışmaları odaklı mesajlar verdi.

AKP’nin gün geçtikçe hukuk başta olmak üzere temel hak ve özgürlükleri geriye götürdüğünü kaydeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, buna karşılık mafyanın aynı muamelelere maruz kalmadığını söyledi.

AKP’nin mafyaya teslim olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Mafyanın satın aldığı, talimat verdiği bir siyasi iktidar. Talimatın koşulsuz yerine getirildiği bir siyasi iktidar. Hukuktan uzaklaşırsanız ne olur? 29 Ağustos 2018, parti meclisi toplantısında, "Devleti demokratikleşmezseniz, devlet suretle organize suç örgütü haline gelebilir" demişim. 19 Ekim 2018'de "Hukukun üstünlüğü ilkesini gereğini yerine getirmezseniz devlet hukuk devleti olmaktan çıkar organize suç örgütü niteliğine bürünür" demişim. Zamanında uyardık. Onlar geleceği görmüyor. Tek gözleri var, ceplerine gelecek para. Mafya bildiri yayımlıyor, Cumhur İttifakı'na destek veriyor, Millet İttifakı'nı eleştiriyor. Siyasi destek zaten var. Yer altı suç örgütleri ben seni destekliyorum diye bildiri yayımlıyor. Nasıl bir ülkede yaşıyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına da tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “İçişleri Bakanı açıklama yapıyor devletin televizyonunda. ‘Keklemişler. Ayda 10 bin dolar hangi siyasetçiye gönderiyorsa ondan hesap sorsun’ diyor. İçişleri Bakanı diyor bunu. ‘İlgim var’ diyor, ‘Her ay 10 bin dolar rüşvet alıyorlar’ diyor. Araştıralım dedik. Buna da ‘hayır’ dediler. TBMM Başkanı'na dilekçe verdik. Meclis Başkanının, TBMM'nin itibarını, onurunu koruma görevi vardır. Meclis'te reddedildi, sormak istiyorum sizi de mi biri kekliyor acaba? Bir siyasetçi ayda 10 bin dolar rüşvet alıyorsa, adını ver. Savcı çağırırsa isim verecekmiş. Memlekette savcı mı kaldı kardeşim? Kim bu ayda 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçi?” diye sordu.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partisinin grup toplantısında mafya – iktidar ilişkileri hakkında konuştu. Partisinin erken seçim çağrısını bir kez daha dile getiren Buldan, “İlk yapılması gereken Türkiye'nin derhal erken seçime gitmesidir” dedi.

“Ülke tam anlamıyla bir yangın yerine dönüşmüş durumda. Ortaya saçılan pislikler, hırsızlık, yolsuzluk, ahlaksızlık, mafya düzeni, yalan, talan, haram almış başını gidiyor” ifadelerini kullanan Buldan, “Patates, soğan dağıtımına kadar her şeyi kendisi karar veren tek adam rejimi bu yaşananlardan ‘haberim yoktu’ diyerek sıyrılamaz’ dedi.

HDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobane davasına ilişkin de konuşan Buldan, “HDP’yi demokratik siyasetten vazgeçirmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Arkadaşlarımız cesur bir şekilde mücadele etmektedir. Herkes bu tarihi mücadeleye tanıklık edecektir” ifadelerini kullandı.