2008 yılında 22 yayınevi tarafından çıkarılan 47 kitaba soruşturma açıldığını ve bunlardan 17'sine ceza verildiğini ifade eden Türkiye Yayıncılar Birliği, Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödüllerini...

2008 yılında 22 yayınevi tarafından çıkarılan 47 kitaba soruşturma açıldığını ve bunlardan 17"sine ceza verildiğini ifade eden Türkiye Yayıncılar Birliği, Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödüllerini bu yıl  yazar Perihan Mağden, yayıncı Songül Özkan ve kitapçı Vural Okur"a verdi.  Taksim Hill Otel"de dün akşam düzenlenen ödül törenine aralarında Aydın Çubukçu, Erdal Özyalçıner, Sennur Sezer, Kamil Tekin Sürek, Tevfik Taş, PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Halil İbrahim Özcan, Yalçın Ergündoğan, Emin Karaca, Erol Özkoray"ın da bulunduğu 200"ü aşkın kişi katıldı.

Yayıncılar Birliği"nin her yıl verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri bu yıl, yazıları ve  kitapları nedeniyle çeşitli cezalara çarptırılan ve yargılanmaları süren yazarlar adına Perihan Mağden’e; yayımladığı kitapları toplatılan ve yargılanan tüm yayıncıları temsilen Evrensel Yayınları sahibi Songül Özkan’a; ağır ekonomik ve siyasal koşullar altında mesleklerini inatla sürdürmeye devam eden kitapçıları temsilen, Bursa’da 27 yıldır kitapçılık yapan Vural Okur’a verildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkan yardımcısı Turgay Olcayto"dan ödülünü alan Bursalı yayıncı Okur, "Bugüne kadar parayı da dahil eden bir ödül aldım ama bu ödül benim için en anlamlılarından" dedi. Uluslararası Yayıncılar Birliği (PEN) Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel"in ödülünü verdiği Songül Özkan da, bugüne kadar yayımladıkları 400"den fazla kitaptan 40"ı için ya dava açıldığı ya da toplatıldığını açıkladı.

 

DAVALARLA İLGİLENMİYORUM

Ödülünü Tüzüner"in elinden alan yazar Mağden "Hakkımdaki davalarla mümkün olduğunca ilgilenmemeye çalışıyorum. Eşimden, dostumdan, çocuğumdan çok karşımda savcıları görmekten hoşlanmıyorum. Davalarla üzerime baskı kurmaya, tehdit oluşturmaya çalışıyorlar. Sansür ve oto-sansürü hissedersem köşe yazmayı bırakırım. Gider romanımı yazarım" diye konuştu. Ödüllerin dağıtılmasından sonra bir kokteyl verildi.

ÖZGÜR GÜRLEYEN