Bazı belde belediyelerin 'adrese dayalı nüfus tespitiyle nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde belediyesinin kapatılması' yönündeki kararı protesto gösterileri sürüyor

Eylemlerden ilki Kayseri Mimar Sinan beldesinde bir grup vatandaşın, mahalle olmamak için Kayseri-Malatya karayolunu bir süre ulaşıma kapamasıyla başladı. Belde meydanında ellerinde pankartlarla toplanan vatandaşlar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi aleyhine slogan atarak, mahalle olmak istemediklerini dile getirdiler.

İSTİFALAR SÜRÜYOR
Konuşmaların ardından belde halkı, Kayseri-Malatya karayoluna inerek, yolu ulaşıma kapattı. Yolu trafiğe açmamakta direnen eylemcilere jandarma müdahale etti. Müdahalenin ardından eylemciler, belde yakınındaki Mimsin Mahallesi'ne yöneldi. Eylem nedeniyle trafiğin bir süre aksadığı Kayseri-Malatya karayolu, daha sonra ulaşıma yeniden açıldı. Bu arada gösteri sırasında Mimar Sinan beldesinin AKP'li Belediye Başkanı Kadir Özün ve yönetim kurulu üyelerinin AKP Melikgazi İlçe Başkanlığı'na yazdığı istifa dilekçesi, basına dağıtıldı.

'MAHALLE OLMAYACAĞIZ!'
Ankara'nın Elmadağ ilçesine bağlı Hasanoğlan beldesinde yaşayanlar, beldenin mahalleye dönüşeceği gerekçesiyle protesto eylemi yaptı. Hasanoğlan Belediyesi önünde toplanan belde halkının protestosuna, siyasi partilerde destek verdi. Elmadağ Belediye Başkanı Ömer Ağa Kurt ve Hasanoğlan Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ile birlikte yürüyüşe geçen topluluk, sloganlar atarak ilçe olmak istediklerini bildirdi. Ankara-Samsun karayoluna kadar yürüyen topluluk, burada yolu trafiğe kapatarak basın açıklaması yapmak isteyince, jandarma ekiplerinin barikatıyla karşılaştı.

YOLU KAPATTILAR
Yaşanan tartışmalar sırasında barikatı aşan bir grup genç, ellerindeki pankartları açarak, Ankara-Samsun karayolunu trafiğe kapattı. Jandarma ekiplerinin müdahalesiyle yol tekrar ulaşıma açılırken, bazı göstericiler farklı noktalardan yola çıkarak, eylemlerini sürdürmeye çalıştı. Grup daha sonra belde girişindeki köprü üzerinde toplandı. Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, burada yaptığı açıklamada, Hasanoğlan'ın 55 yıllık bir belde olduğunu belirterek, haklarının ellerinden alınmak istenildiğini öne sürdü.

TEPKİ BÜYÜYOR
İzmir Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan, Belediyeler Kanunu'nda yapılan düzenleme ile ilçe statüsüne kavuşacak olan Bayraklı'ya Bornova'nın üç mahallesinin de dahil olmasına tepki gösterdi. Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Bayraklı'nın ilçe yapılmasına karşı çıkmadıklarını, ancak yasadaki düzenlemeyle birlikte Bayraklı sınırlarına girecek olan Ma-navkuyu, Osmangazi ve Mansuroğlu mahallelerinin siyasi rant hesaplarına kurban edildiğini söyledi. Hükümetin yasa çıkararak ilçe oluşturabileceğini, fakat 'tek başıma iktidarım, her şeyi yapabilirim' düşüncesine kaplamayacağını dile getirdi.

Belediye Başkanı AKP'den istifa etti
KAYSERİ'nin
Erkilet Belde Belediye Başkanı Mehmet Şereflioğlu, AKP'den istifa etti. Erkilet Belediye Başkanı Şereflioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yeni bir düzenlemeyle Erkilet Belediyesi'nin kapatılacak olması nedeniyle partisinden istifa ettiğini belirtti. Şereflioğlu, şunları kaydetti: "1912 yılında kurulan Erkilet Belediyesi'nin gerekçesiz kapatılacak olması nedeniyle bu suça ortak olmamak için 4 yıldan beri üyesi olduğum AKP'den istifa ediyorum." Erkilet beldesinde dün toplanan bir grup, belde belediyesinin kapatılma kararını kuzey çevreyoluna kadar yürüyerek protesto etmişti.

AKP'li meclis üyesi baskıya dayanamadı
AKP
Varsak Belediye Meclis Üyesi H.O., ilaç içerek intihar girişiminde bulundu. Antalya'nın Varsak beldesinde düzenlenen 'Mahalle Olmak İstemiyoruz' konulu toplantıya katılan H.O., toplantının ardından evine gitti. Eşi H.O.'nun uzun süre odadan çıkmaması üzerine kilitli kapıyı çalan A.O., içeriden ses gelmeyince belediye çalışanlarından yardım istedi. Kapıyı kırarak odaya giren belediye görevlileri, H.O.'yu baygın buldu. Yanında boş ilaç kutuları bulunan H.O., Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Belediye meclis üyesinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi. Varsak Belediye Başkanı Kazım Bilgili, H.O.'nun, yerel yönetimlere düzenleme getiren kararnamenin imzalanmasından sonra Varsak beldesinin Kepez ilçesine bağlanmasına tepki gösteren kimi kişilerin telefonla tacizlerine uğradığını ve bu tür tacizleri sindiremediğini söyledi.

ERKAN ÇINAR İZMİR