Denizli’nin Çal İlçesine bağlı İsabey Mahallesinde bulunan çöp alanındaki kirlilik; hem doğayı, hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Mahallenin dibinde toplanan çöpler tehlike saçıyor

UĞUR KURNAZ / DENİZLİ

Denizli’nin Çal İlçesine bağlı İsabey Mahallesinde bulunan ve sadece İsabey’in değil, çevre köylerin de çöplerinin atıldığı atık çöp alanındaki kirlilik, hem doğayı, hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Katı atık toplanma alanı olarak isimlendirilen ve İsabey’in hemen üzerindeki Bayıralan yolu üzerinde bulunan çöp toplama alanında, sık sık küçük çaplı yangınlar da çıkıyor. Ayrıca kontrolsüzce dökülen çöpler rüzgârla beraber çevreye yayılıyor. Özellikle plastik çöplerin rüzgârla dağılması sonucunda çöpler geniş bir alana dağılmış durumda.

Büyük Menderes İnisiyatifi Dönem Sözcüsü Mustafa Çallıca, bölgede İsabey Mahalle Muhtar Azası Hüseyin Topaloğlu ile beraber yaptıkları incelemeler sonucunda, mevcut manzaranın tek kelimeyle korkunç olduğunu ifade etti. Çalllıca, “Koronavirüs tehdidi, insan sağlığı ve doğaya bakış konusunda önemli dersler içermektedir. Ülkemizdeki yöneticiler ise bu konuda gerekli duyarlılığı sergilememektedir. Buradaki çöplerin Çal Belediyesi tarafından toplanarak Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Toplama Merkezlerine götürülerek doğaya ve canlıların doğal yaşam alanlarına zararları engellenmelidir. Belediyeler ise bu görevi yapmayıp çöpleri bu şekilde doğaya bırakmaları büyük bir tehlike yaratıyor. Buraya kontrolsüzce bırakılan atıkların zamanla yağmur ve kar suları ile gerek tarlalarda kullanılan sulama sularına, gerekse vatandaşın içme suyu kaynaklarına karışma tehlikesi vardır. Bu durumda, özellikle de bu bölgedeki insanların sağlıklı şekilde yaşamaları çok zor” dedi.

Yöneticilerin doğaya hükmeden, doğayı talan eden değil doğayla bütünleşen hizmet çalışmalarına öncelik vermeleri gerektiğini kaydeden Çallıca, “Bu konuda yerel yönetimlerin gerekli hizmet bütçelerini ayırması zorunludur. Bu alandaki kirlilikten hareketle hem Çal Belediyesine, hem Büyükşehir Belediyesine, hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sesleniyoruz: Mevcut kirliliğe karşı harekete geçin” diye konuştu.

ÇÖPLER SUYU VE TOPRAĞI ZEHİRLİYOR

Çallıca sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyük Menderes İnsiyatifi olarak, İsabey Mahallesinde bulunan ve bölgenin çöplerinin atıldığı katı atık alanında şahit olduğumuz manzara sonrasında, buradaki kirliliğin doğanın binlerce yılda oluşturduğu birikimi yok eden büyük bir tehlikeyi ortaya çıkardığını gördük. Çöplerin döküldüğü alandaki bu tür dere yataklarının katı atıklarla kapatılması sonrasında doğal afetlere de davetiye çıkarılmaktadır. Çöp atma noktasının 300- 500 metre kadar ötesinde üzüm bağları ve diğer tarım ürünlerinin yetiştirildiği tarlalar var. Bölgede ve yakınlarında üretilen gıdaları gerek kırsalda gerekse şehirde yaşayan tüm insanların tükettiğine dikkat çekiyoruz. Bu manzara karşısında tüm insanlık sorumludur ve buradan hareketle tüm halkımızı yetkililere görevlerini yapmaları için gereken baskıyı yapmaya davet ediyoruz.”

Çallıca sözlerini şöyle tamamladı:

“Kar ve yağmur yağışları ertesinde akan sellere karışan sular, bu atıklara karışarak ovaya gitmektedir. Bu sular da içme sularımıza karışmakta, dolayısıyla da sağlıklı gıda üretme şansımız her geçen gün azalmaktadır. Sağlıklı gıda ve sağlıklı yaşam için toprağımıza suyumuza havamıza sahip çıkmak zorundayız. Doğanın, ortaklaşa yaşayan tüm canlılar için bir yaşam alanı olduğunun farkındayız. Bu nedenle bütün yurttaşlarımızı, doğal yaşam alanlarındaki kendilerinin ve bütün canlıların geleceği için, gelecek nesiller için; çevre kirliliğine, doğa kirliliğine karşı mücadelede ortak tepki vermeye çağırıyoruz. Bayıralan yolu güzergâhınca rüzgârın etkisiyle dağılan çöp parçalarını, ayrıca burada hayvanlarını otlatan çobanlar için de büyük bir tehdit yaratıyor. Bu otlayan hayvanların bu çöplerden de yemeleri sonucunda hem hayvanların, hem de o hayvanların et ve sütünden yararlanan insanların sağlığı tehlikededir.”