Mahir Çayan’ın Toplu Yazılar’ isimli kitabının toplatılması yazarlar tarafından tepkiyle karşılandı. Yazarlar böylesi kararların sıkıyönetim dönemlerini aratmadığını söyledi...

Mahir Çayan’ın “Toplu Yazılar” ile “Devrimci Marşlar” kitaplarının suç ve suçluyu övdüğü gerekçesiyle toplatılma kararını değerlendiren yazarlar, kararın sıkıyönetim dönemlerini aratmayan bir uygulama olduğunu belirterek, “suç ve suçluyu” övmeye devam edeceklerini söyledi. 68 kuşağının önderlerinden Mahir Çayan’ın yazdığı, “Toplu Yazılar” ve “Devrimci Marşlar, Türküler, Ağıtlar, Şiirler” kitapları hakkında suç ve suçluyu överek yasadışı örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından toplatılma kararı verildi. Su Yayınları’ndan çıkan kitaplar hakkında verilen toplatma kararına yazarlar tepki gösterdi.

SIKIYÖNETİMDEN BETER

Toplatma kararının sıkıyönetim dönemlerinde bile görülmeyen bir uygulama olduğunun altını çizen Yazar Necmiye Alpay, “Bu karar sıkıyönetim dönemlerinden bile daha beter. O zaman bütün tarihsel metinleri toplasınlar. Bu kabul edilemez. İnsan haklarına aykırıdır” dedi.

“SUÇ”U ÜSTLENİYORUZ

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri yazar Tevfik Taş, toplatma kararını, yazının karşısına yazı ile çıkamayanların yaptığı bir uygulama olarak değerlendirdi. Mahir Çayan’ın Türkiye’nin temel sorunlarını o gün gördüğünü belirten Taş, “Bu kitapları suç olarak gören yargı sistemi sorunludur. Bizler asıl suçlu emperyalizm karşısında ‘suç ve suçluyu’ övmeye devam ediyoru” dedi.

KUÇKONMAZ: BU İDAM HÜKMÜDÜR

Yayınevinin avukatı Sabri Kuşkonmaz ise toplatma kararının kitabın idam hükmü niteliğinde olduğunu söyledi. Mahir Çayan’ın yazmış olduğu kitabın içinde yer alan örgüt isimlerinin Türkiye’nin yakın siyasi tarihininin özneleri haline geldiğini hatırlatan Kuşkonmaz, “Bu örgütler yazıldıkları dönemle kaimdir. Yasaklanan diğer kitapta yer alan türkülerin çoğunluğu neredeyse anonimleşmiş, kültür hayatımıza girmiş türkülerdir” açıklaması yaptı.

KARANLIK BİR ÇAĞIN HABERCİSİ

Su Yayınevi ise kararın kitapların yakıldığı karanlık bir çağın yeniden başlamakta olduğunun bir habercisi olduğu vurguladı. yayınevinden yapılan açıklamada,” Kitaplarımızın toplatılma kararı demokrasi ve özgürlük mücadelesinin 1 Mayıs’ta İstanbul sokaklarında uğradığı saldırının devamıdır” ifadeleri yer aldı.

OZAN BİLİR

 

***

Demirer davasına yeni 301 freni

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yazar Temel Demirer"in, bir konuşmasında Türk Ceza Kanunu"nun (TCK) 216. ve 301.

maddelerine muhalefet ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, 301. maddede geçen günlerde yapılan değişiklik dolayısıyla yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

Davanın dün görülen ikinci duruşmasına, Demirer ve avukatları katıldı. Duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz, TCK"nın 301. maddesinin değiştirildiğini anımsattı. İldeniz, 301. maddede öngörülen suçla ilgili soruşturma yapılmasının Adalet Bakanlığı"nın iznine bağlandığını hatırlatarak, Ceza Muhakemesi Kanunu"nun (CMK) 223/8. maddesi gereğince durma kararı verilmesini ve dosyanın Adalet Bakanlığına gönderilmesini talep etti.

İldeniz, bakanlıkça izin verilmesi halinde Demirer"in TCK"nın 216. ve 301. maddeleri yönünden yargılanmasına devam edilmesi, verilmemesi halinde ise yargılamanın yalnızca 216. madde yönünden sürdürülmesi görüşünde olduğunu açıkladı. Demirer"in avukatları ise savcının durma kararı verilmesi yönündeki görüşüne katılmadıklarını, müvekkillerinin atılı suçlardan derhal beraat etmesini istediklerini bildirdi. Demirer de ""301. maddeyle ilgili değişen bir şey olmadığını"" ileri sürdü. Yargıç Mehmet Nuri Öztürk, TCK"nın 301. maddesinde yapılan değişiklik doğrultusunda, CMK"nın 223/8. maddesi gereğince yargılamayı durdurdu. Öztürk, 301. madde yönünden, son yapılan değişiklik doğrultusunda dosyanın Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmesine ve bakanlığın vereceği görüş doğrultusunda dosyanın ele alınmasına karar verdi.

 

***

Sarısözen: Gezmiş magazinleştiriliyor

YIldIz Teknik Üniversitesi"ndeki (YTÜ) “Türkiye’de 68” panelinde konuşan yazar Veysi Sarısözen, Deniz Gezmiş’in magazinleştirilmesini eleştirerek, “Bizim tanıdığımızdan farklı bir Deniz yaratılmaya çalışılıyor” dedi. YTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencileri,”Türkiye"de 68” başlıklı bir panel düzenledi. YTÜ Konferans Salonu’nda yoğun bir öğrenci katılımıyla gerçekleştirilen panele eski öğrenci liderlerinden, Ragıp Zarakolu, Gün Zileli, Veysi Sarısözen ve Ergun Aydınoğlu katılarak 1968"i tartıştı. Yazar Veysi Sarısözen, son günlerde 68 ve Deniz Gezmiş üzerine çok şey yazılıp söylendiğini ve bunun  neredeyse magazinleşmeye vardığına dikkat çekerek, “Farklı bir Deniz yaratılmaya çalışılıyor. Deniz sanki CHP’nin gençlik kollarında mücadele veriyormuş gibi gösteriliyor” dedi. Belge Yayınlarının sahibi Ragıp Zarakolu ise 68’deki öğrenci hareketinin spontan özellikler barındırdığını belirterek “O yıllarda öğrenci kesimi Kemalizm’in etkisinden Sosyalimz’e geçiş yaptı” dedi. Ozan Bilir