‘Mahir Çayan’ın Toplu Yazıları’ adlı kitap İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘suç ve suçluyu överek yasa dışı terör...

‘Mahir Çayan’ın Toplu Yazıları’ adlı kitap İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘suç ve suçluyu överek yasa dışı terör örgütlerinin propagandası yapıldığı’ iddiasıyla toplatılmış ve kitaba 36 yıllık yasak getirilmişti. Ayrıca kitabın yayınlandığı Su Yayınevi sahibi Sahip Tatar hakkında ‘suç ve suçluyu övmek ve propagandasını yapmak’ iddiasıyla dava açılmıştı. İstanbul 11. Ağır Ceza’da görülen dava dün sona erdi. Mahkeme, basın yoluyla suç ve suçluyu övdüğü gerekçesiyle Sahip Tatar’ın cezasını 1/2’i oranında arttırarak, 1 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.

KİTAP BERAAT ETMİŞTİ
Sanık Avukatı Sabri Kuşkonmaz, yargılamaya konu olan kitabın, İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No’lu Mahkemesi tarafından beraat etttiğini hatırlatarak, kitap hakkında verilen kesin hüküm nedeniyle, yeni bir yargılamanın hukuken mümkün olmadığına dikkat çekti. Müvekkilinin düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde düşüncelerini dile getirdiğini söyleyen Kuşkonmaz, iddianamede adı geçen Mahir Çayan ve arkadaşlarının kitabın yayınlandığı dönem itibariyle suçlu sayılamayacaklarını, her tarihsel dönemin kendi koşulunda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Elçin Yıldıral