299 gündür özgürlüğünden mahrum olan gazetemiz çalışanı Mahir Kanaat'in avukatlarından Tolgay Güvercin, davayı BirGün’e yorumladı

Mahir Kanaat'in avukatlarından Tolgay Güvercin: 9 sayfalık iddianame ile örgüt üyeliği olmaz!

MUSTAFA KÖMÜŞ

Aralarında BirGün çalışanı Mahir Kanaat’in de bulunduğu 3'ü tutuklu 6 gazetecinin yargılandığı "sosyal medya" davası 24 Ekim’de başlıyor. Bundan 297 gün önce gözaltına alınan gazeteciler Mahir Kanaat, Tunca Öğreten, Ömer Çelik, Metin Yoksu, Derya Okatan ve Eray Sargın tam 305 gün sonra hâkim karşısına çıkacak. Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın maillerini yayımlayan RedHack’in paylaşımlarını sosyal medyada paylaşmak ve haberleştirmekle suçlanan gazetecilerden Mahir Kanaat, Tunca Öğreten ve Ömer Çelik 24 gün süren gözaltılarının ardından tutuklanırken, Metin Yoksu, Derya Okatan ve Eray Sargın savcılık ifadelerinin ardından mahkemece serbest bırakılmıştı.

Tutukluluk cezayı da aştı
Kanaat’in avukatlarından Tolgay Güvercin ile iddianameyi ve önümüzdeki Salı başlayacak olan davanın ilk duruşmasını konuştuk. Gözaltına alınma işleminin ardından yaklaşık 300 gün geçtiğini hatırlatan Güvercin “Biz tutukluluk cezaya dönüştü diyoruz ama şu an cezayı da aşmış durumda. Çünkü Mahir’e yöneltilen suçlamalardan birisi kişisel verilere izinsiz erişim sağlamaktı. Bu cezanın da 1 yıl dahi yatarı yok. Mahir gözaltına alındı, 24 gün gözaltında bekledi, savcılığa çıkarıldı. Gözaltında sadece telefonunda çıkan 17- 25 Aralık dosyası ile ilgili sorular soruldu. Savcı ise ifade almadan mahkemeye sevk etti. Mahkemede bu dosyanın kaynağına internetten erişilebileceğini ve nereden indirirsen indir seni o kaynağa yönlendirdiğini hâkime gösterdik ama yine de Mahir tutuklandı” dedi.

Bu iddianameye şuçlama olmaz
İddianameye ilişkin de konuşan Güvercin “İçi boş bir iddianameyle karşı karşıyayız. Örgüt üyeliğinden suçlanıyorlar ama 9 sayfalık bir iddianame var önümüzde. Eğer bir örgüt varsa, bunun ne zaman kurulduğu anlatılır, amacı olur, eylemleri olur. Bunların hiçbiri yok iddianamede. Twitter’da açılan bir grup, atılan tweetler, yapılan haberler. Öte yandan biz bunun haberini de hiç yapmamışız. Yapmadığımız bir şeyle suçlanıyoruz aslında. Salı günü Mahir’in de diğer arkadaşların da serbest bırakılmalarını istiyoruz” diye sözlerini noktaladı.

Meclis gündemine taşındı
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda tutuklu gazetecileri ve Türkiye’deki hak ihlallerini gündeme getirdi. Genel Kurul’da söz alan Çakırözer, “Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve gazetenin diğer tutuklu çalışanları gelecek hafta Silivri Cezaevi’nde birinci yıllarını dolduracak. BirGün muhabiri Mahir Kanaat 274 gündür tutuklu. Haftaya ilk defa hâkim karşısına çıkacak.” ifadelerini kullandı. Sözcü muhabiri Gökmen Ulu’nun da 146 gündür tutuklu olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Darbecilere Cumhurbaşkanının yerini gösteren haber yaptı diye… Bakın bugün gazetelerde var. Akıncı davasındaki belgelerde var. Darbeciler Marmaris’e Gökmen’in haberiyle değil, ellerindeki işaretli haritalarla gitmişler” dedi.

Türkiye’de 60 gazetecinin tutukluluk sürelerinin 400 günü geçtiğine vurgu yapan Çakırözer, “Yurttaşlarımızı öldüren eli kanlı çetecilerle, sadece yazıları nedeniyle yargılanan bu isimleri nasıl aynı kefeye koyarız?” diye sordu. Çakırözer, tutuklu milletvekilleri Enis Berberoğlu ile 224 gündür tutuklu olan açlık grevindeki Nuriye ve Semih öğretmeni de hatırlattığı konuşmasında şunlar kaydetti:

“Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen seçilmiş milletvekilleri aylardır tutuklu. İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu, üst mahkemenin tutukluluk gerekçelerini ortadan kaldıran kararına rağmen bugün dört duvar arasında 125’inci gününü yaşıyor. Bir kez daha soruyoruz: ‘Bozulmuş bir kararın tutukluluğu olur mu?’ 224 gündür açlık grevinde bedenlerini ortaya koyan Nuriye ve Semih’in adalet haykırışını duymalıyız.”

***

Çağrı Sarı’ya hapis cezası

Evrensel gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı’ya “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla açılan davadan 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, Sarı’ya verilen cezanın ertelenmesine ve 1 yıl denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi.

Kararı değerlendiren Sarı’nın avukatı Devrim Avcı, davaya konu olan mektubun bir işçiden geldiğini mahkemeye dilekçelerinde de sunduklarını belirterek “Mahkeme henüz gerekçeli kararını açıklamadığı için nedenini bilmiyoruz ama eleştiriden ziyade hakaret unsuru olduğuna karar verdi. Haksız ve yanlış bir karar umarım istinaftan, Bölge Adliye Mahkemesi’nden de döner” diye konuştu.

***

Küçükkaya ifade vermedi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın eşinin 'ByLock' kullandığını iddia etmesi üzerine hakkında soruşturma başlatılan Fox TV Haber Spikeri İsmail Küçükkaya'nın ifadesi, program kayıtları henüz dosyaya gelmediği gerekçesiyle alınmadı.