İstanbul’daki Kemer Country’nin golf sahalarına inşa edilecek villa projesi için iş makineleri alana girdi. Yürütmeyi durdurma kararının dinlenmediğini söyleyen CHP’li Zeybek, “Hukuk göz ardı ediliyor” dedi.

Mahkeme kararı bile durduramadı
Yeşil alanın yok edilmesini istemeyen yurttaşlara polis müdahale etti. (Fotoğraflar: ANKA)

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesine bağlı Göktürk'te bulunan Kemer Country’e Emlak Konut'un inşa edeceği proje için harekete geçildi. Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçen golf sahalarında, Emlak Konut’un 224 bin metrekarelik alana yapacağı villalar için dün çevik kuvvet eşliğinde iş makineleri girdi. Sahada kazı çalışmasının yapıldığı sırada İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi, iş makineleri kazıyı durdurdu. Eyüpsultan Kaymakamlığı ise karara itiraz etti. Çalışmalar yeniden başladı.

Bölgeye dün sabah saat 06.00'da polis eşliğinde baskın yapıldı. Yeşil alanlarının imara açılmasını istemeyen yurttaşlar araçlarını yola çekerek ve site girişini kapattı. İş makinelerinin alana girmesini engellemeye çalışan bölge halkına polisler müdahale etti. 1 kişi yaralandı.

HUKUKSUZLUĞA DİRENİYORUZ

Gelişmeyle ilgili açıklama yapan Göktürk Yeşil Kalsın Platformu, “Biz Kemerköylüler evlerimizi satın alırken yeşil alanlarımız ile birlikte satın aldık ve ortak yönetim planına yeşil alanları kaydettirdik. Davalarımız devam ederken hukuksuz olarak yeşil alanlarımız ele geçirilmeye çalışılıyor. Haklarımızı koruması gereken kamu ve emniyet güçleri bu hukuksuz süreçte bizim karşımızda yer alıyor. Biz hukuksuzluğa karşı direniyoruz” denildi.

PROJENİN MALİYETİ 1,9 MİLYAR TL

İmara açılan golf sahalarına konut ve villa olmak üzere 650 bağımsız birim inşa edilecek. Projede 91 adet villa, 33 adet konut bloğu yer alacak. 143 bin 586 metrekarelik kapalı inşaat alanına sahip projenin maliyeti 1,9 milyar TL olarak hesaplandı. Emlak Konut, ihale ettiği ‘Eyüpsultan Göktürk 1. Etap Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’ için Özyazıcı İnşaat ile 19 Ekim 2022 tarihinde 1 milyar 550 milyon TL’lik sözleşme imzaladı. Eyüpsultan Göktürk 2. Etap Konut İnşaatı için de 24 Ekim’de de Cevahir Yapı Sanayi ile 2 milyar 295 milyon TL’lik sözleşme imzalandığını açıkladı.

Alan iş makineleriyle talan edildi. Alan iş makineleriyle talan edildi.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARAR VERDİLER

Bölgede bulunan CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, mahkeme kararlarının yok sayıldığını ifade etti. Arazinin talan edildiğini kaydeden Zeybek, dün yaşanılanlara dair şöyle konuştu: “Yürütmeyi durdurma kararı var ona rağmen çalışma devam etti. Grup Başkan Vekilimiz Engin Altay, Valilik’le görüştü. Valilik çalışmaların yapılmasına dair bir talimatı olmadığını, bilgisinin olmadığını söyledi. Ancak arazide çalışmayı yapanlar Vali beyin ‘tüm sorumluluk bende, çalışmaya devam edin’ dediği söyleniyor. Hiçbir bilimsel çalışma yok, rastgele her yeri kazıp devletin gücünü gösterme çabası içindeler. Mahkeme planı, projeyi iptal etse bile artık araziyi öyle bir hale soktular ki eski haline dönemeyecek durumda. Şehirciliğin tüm ilkelerine aykırı çalışmalar yapılıyor. Hukuk göz ardı ediliyor, mahkeme kararı yok sayılıyor, talimatla iş görülüyor. Mahkeme artık bağlayıcılığını yitirmiş durumda.”

***

DEMİRÖREN’İN BORCUNA KARŞILIK ZİRAAT’A VERİLDİ

Demirören Grubu, Aydın Doğan’dan Doğan Medya’yı satın alabilmek için Ziraat Bankası’ndan çektiği 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediyi ödeyememişti. Demirören kredi borcuna karşılık Kemerköy Sitesi içindeki Kemer Country’yi Ziraat Bankası’na ipotek ettirmişti. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açılmıştı. Bölgede yaşayanlar, Bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açmıştı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar vermiş, Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak tekrar askıya çıkarmıştı. Bölge halkı, bu plana karşı da dava açmıştı. Bakanlık, Göktürk’te Kemer Country yerleşkesi içindeki golf sahası olarak kullanılan arazileri İBB'nin mahkeme kararı doğrultusunda 'özel spor alanı'na almasına karşın imara açmıştı. Bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen "Rezerv Yapı Alanı" kapsamına almıştı. Böylelikle de alanda plan yapma yetkisi İBB’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmış oldu.