İstanbul Kadıköy'de ‘dur’ ihtarına uymadığı iddiasıyla set işçisi Çetin Kaya’yı öldüren polis Ergen’e verilen iyi hal indirimli hapis cezasına, ailenin avukatı tepki gösterdi: Bu indirim bir anlamda ödüllendirme niteliğinde.

Mahkeme katile ödül verdi

Berkay SAĞOL

İstanbul Kadıköy’de set emekçisi Çetin Kaya’yı öldüren polis Selçuk Ergen’e ‘iyi hal indirimi’yle 25 yıl hapis cezası verilmesi tepkilere neden oldu. Kaya Ailesi’nin avukatı Özgür Urfa, BirGün’e yaptığı açıklamada, karara itiraz edeceklerini aktardı. Urfa, “Muhaliflere uygulanmayan indirimler, kadın katillerine, hırsızlara veya fail polislere otomatik uygulanıyor Davada suçu kabul etmemesi ve hatta sürekli Çetin Kaya’yı suçlamasına rağmen, yapılan bu indirim bir anlamda ödüllendirme niteliğinde” diye konuştu.

Av. Urfa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanık kamu görevlisi… Bu sebeple nitelikli insan öldürme suçundan cezanın ağırlaştırılmış müebbet olması gerekirdi. Ancak mahkeme cezasında bu artırımı uygulamadı. Bu nedenle İstinaf mahkemesine itirazda bulunacağız. İndirim yapılması dışında kasten öldürme suçundan cezalandırılması önemli. Çünkü benzer olaylarda taksirle ve olası kasıtla ceza veriliyordu. Aslında bir cezasızlık hali de ortaya çıkıyordu. Bu açıdan benzer olayların bir daha yaşanmaması adına da caydırıcılık niteliği önemli.”

Çetin KayaÇetin Kaya

NE OLMUŞTU?

İstanbul Kadıköy’de “dur” ihtarına uymadığı iddia edilen Çetin Kaya, 29 Kasım 2021’de polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Polisin “dur” ihtarının ardından aracı durduran Kaya, aracın içinden çıktıktan sonra yere yatırıldı, ardından da ters kelepçe takıldı. Kaya’nın polis tarafından ensesinden vurulduğu öne sürüldü. Olaydan sonra soruşturma başlatan İstanbul Valiliği, polis Selçuk Ergen’in görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı. İddianamede Ergen’in olay anında çıkarttığı silahı, Kaya’ya müdahale için elinde tuttuğu belirtildi. Kaya’nın araçtan indirildikten sonra kelepçelenmeye çalışıldığı sırada Ergen’in 2 el ateş ettiği iddianamede yer aldı. İddianamede, tutuklanan polis memuru Ergen’in ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılması istendi.