12 yaşında polis kurşunuyla öldürülen Kazanhan davasının karar duruşmasında 36 yıldan yargılanan polis Göçmez’e 'haksız tahrik' ve 'iyi hal' indirimlerinden 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Av. Dilsiz, “Sanki burada eş değer iki gücün çatışması neticesi gibi gösteriliyor. Görüntüler net, polis çekirdek çıtlarken ateş açıyor”

Mahkeme, Kazanhan ile polisi eş değer güç olarak gördü: Katile haksız tahrik indirimi!

ZEYNEP YÜNCÜLER

Şırnak’ın Cizre ilçesinde geçen yıl Ocak ayında polis kurşunuyla öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüyle ilgili 1'i tutuklu 5 polisin yargılandığı dava 1.Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görüldü. Davada tutuklu yargılanan polis Mehmet Nur Baki Göçmez’e haksiz tahrik' ve 'iyi hal' indirimleri uygunlandı. 36 yıldan yargılanan tutuklu polis Göçmez’e ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’den 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Mahkeme cezayı önce ‘haksız tahrik’ten 16 yıla, ‘iyi halden’ ise 13 yıl 4 aya indirdi.

Avukatlar Rohhat Dilsiz, sonucu Yargıtay’a itiraz edecelerini ifade etti.

‘Yeniden suç işlemeyeceği kanaatına varıldı’
Mahkeme heyeti CMK’nın 231/5-6 ‘nolu maddelerine dayandırarak, tutuksuz yargılanan sanık polislerden Oğuzhan Çalışkan’ın ‘kişilik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, yeniden suç işlemeyeceği’ kanaatına vardığını belirtti.

CMK’nın 231/5-6 maddeleri: “Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolan cezanın iki yıl veya daha az süreli hapis cezası ve/veya adli para cezası olması sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış bulunması, kişilik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, yeniden suç işlemeyeceği hususunda mahkemizde olumlu kanaat oluştuğundan takdiren hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına…”

Av. Dilsiz: Eş değer iki gücün çatışması gibi gösteriliyor
BirGün’e konuşan Kazanhan ailesinin avukatı Rojhat Dilsiz, “Haksız tahrik indirimi korkunç bir şey. Sanki burada eş değer iki gücün çatışması neticesi gibi gösteriliyor. Görüntüler çok net ortada. Görüntüler olmasaydı mahkeminin kararı bir şekilde tolere edilebilirdi. O çocuk orada oynuyor, taş da amıyor. Hatta taş da tasa bile hakız tahirk söz konusu olmaz. Karşı tarafında diyelim ki taşa karşı bir silah kullanımı haksız tahrik kullanımı söz konusu olabilir mi! Görüntüler de net polis çekirdek yerken ateş açmış, görüntüler net ortada.“ dedi.