Mahkeme, OSB projesini durdurdu

HABER MERKEZİ

Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık köyünde kurulması planlanan Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) karşı köy halkının başlattığı hukuk mücadelesi sürüyor. Köy halkının sürdürdüğü direnişe bilirkişi heyeti 3 kez “OSB yapılamaz” derken, Edirne İdare Mahkemesi de proje için yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Kavacık köyü merasında yapılması planlanan OSB’nin kurulacağı bölgenin orman ve tarım arazisi olduğunu belirten köylüler, bölgenin göletlerine içme suyu havzası ve 14 bin dönüm sulu ve kuru tarım arazisine zarar vereceği gerekçesiyle dava açtı. Köylülerin açtığı 4 ayrı davanın 3'ünde OSB aleyhine 3 ayrı bilirkişi raporu verildi. Son davada ise Edirne İdare Mahkemesi, bilirkişi raporundaki, 'OSB alanın mutlak tarım arazisi ve özel ürün arazisi' tespitinden hareketle çalılık vasfında olmadığı, bu nedenle tarım kapsam dışı alan olarak nitelendirilemeyeceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemenin yürütmeyi durma kararının ardından köylüler toplanıp basın açıklaması yaptı. Köylülerin avukatı Bülent Kaçar, “Kavacık halkına rağmen OSB kurulmaya çalışılan hazine arazileri 2011 yılında Karma OSB'nin katılımcısı Edirne İl Genel Meclisi tarafından 'Tarımsal Alt Bölge' ilan edilmiştir. Hukuka aykırı olduğu mahkemece hüküm altına alınmış olan Uzunköprü Karma OSB projesinin iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Kalabalık adına davayı açanlardan Hasan Orman, ise şöyle konuştu: "Kavacık halkı olarak mahkeme kararına saygı bekliyoruz.Mezarlığımıza, şehitliğimize, içme suyu kaynağımıza, göletimize, tarlamıza zarar verecek olan OSB' kurmamanız gerektiğini bilirkişi heyetleri söyledi, anlamadılar. Bilirkişi raporlar yazdılar yine anlamadılar. Kavacık köyü halkı olarak mahkeme kararına saygı bekliyoruz. Köyümüze ısrarla kurulmak istenilen OSB'den derhal vazgeçilmelidir.”