Deniz Gezmiş'e, “Kahraman” dediği için yargılanan eski CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Deniz Gezmiş’e yazdığı mektubu mahkeme salonunda okudu. Yargılandığı davanın, “Tarihi bir dava” olduğunu belirten Tüm’ün mektubunda, “Senin düşüncelerin uğruna yargılanmaktan onur duyuyorum” ifadelerine yer verildi

Mahkeme salonundan Deniz Gezmiş’e mektup: “Düşüncelerin uğruna yargılanmaktan onur duyuyorum”

BirGün ANKARA

Mahkemeye CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal CHP Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı. Dava 16 Aralık’a ertelendi.

Mehmet Tüm'ün savunmasından ve mahkeme salonundan okuduğu mektuptan satır başları şöyle:

"Devlet Bahçeli ve Süleyman Soylu’nun ağır eleştirilerine karşı, temsil ettiğim partim ve dünya görüşüm adına eleştiri hakkımı kullandım. Bahçeli’nin “Deniz Gezmiş Teröristtir” demesi üzerine ben de “Deniz Gezmiş, bu ülkenin bağımsızlığı için, demokratik bir Türkiye için emperyalizme karşı idam sehpasına gitti. O bir kahramandır, o bir devrimcidir, o bir sosyalisttir.” dedim ve bunun için yargılanıyorum.

Bu “Tarihsel Dava”, Denizleri ve mücadelesini kamuoyuna birkez daha taşımıştır. Denizler 47 yıl aradan sonra tekrar yargılanmıştır. Sadece Mehmet Tüm değil Deniz’e inanmış milyonlar suçlanmıştır. Oysa bugün burada başkaları yargılanmalıdır. O koşulları yaratanlar, gençlerin canlarına kıyanlar yargılanmalıdır. Yargılayanlar yargılanmalıdır. Bu davayı açanları halkın vicdanına bırakıyorum.

DENİZ’E MEKTUP

Deniz Gezmiş, yargılandığı ve hapis yattığı günlerde ailesine mektuplar yazmıştı. Ben de yargılandığım mahkemeden ona bir mektup göndermek istedim. Yazdığım mektubu, duruşmada okudum. 68 kuşağının liderine, 78 kuşağından bir mektup gönderiyor ve tarihe not düşmek istiyorum.

MİLYONLAR OLDUK

Sevgili Deniz,

Bu mektubu, seni ışıklara uğurlayışımızın 47 yıl sonrasında, sana “kahraman” dediğim için yargılandığım bir mahkemenin salonundan gönderiyorum. Bugün bu tarihi dava nedeniyle seni tekrar anmaktan, senin düşüncelerin uğruna yargılanmaktan bir kez daha onur ve gurur duyuyorum.

Senden sonra mücadeleni mücadelemiz yaptık. Her 6 Mayısta sana olan özlemimizle birlikte inancımızı da çoğalttık. Geleceğin senin mücadelene sahip çıkmaktan geçtiğini öğrendik. Seni sadece biz değil onlarda bir kez daha iyi anladı. Senden sonra, bin doğduk ve milyonlar olduk."

cukurda-defineci-avi-540867-1.