Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun'un, dönemin Emniyet İstihbarat C Şubesi Müdürü

ELÇİN YILDIRAL
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun'un, dönemin Emniyet İstihbarat C Şubesi Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer’in 'Yasin Hayal ne pahasına olursa olsun Dink’i öldürecek' şeklindeki raporu kendisinden sakladığını söylemesi, Uzun'un Dink davasında tanık olarak dinlenmesi ihtimalini gündeme getirdi. Dink ailesini avukatlarından Fethiye Çetin "Savcılar da yeni bir soruşturma yürütüyorlar. Talebimiz kapsamında Sabri Uzun'un dinlenmesi gerekiyor" dedi. Uzun'un Dink davasında tanık olarak dinlenmesi daha önce de talep edilmişti.
'HERKES KENDİNİ TEMİZE ÇIKARIYOR'
Cinayette bütün yetkililerin ihmali olduğunu söyleyen Avukat Fethiye Çetin, soruşturmanın kapsamlı bir şekilde yapılmasını sürecin başından itibaren istediklerini belirterek, "Ancak hepsinin üstünü kapattılar. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor. Gerçekler birer birer ortaya çıkıyor ve çıkacak" dedi. Herkesin kendini temize çıkarmak için uğraştığını belirten Çetin, "Bu cinayetle ilgili olarak, İstanbul Emniyeti, Trabzon Emniyeti, İstihbarat Daire Başkanlığı ve MİT sorumludur. Bunun başka bir açıklaması yok. Sabri Uzun karşı tarafı suçluyor. Karşı tarafta İstanbul Emniyeti'ni. Hepsinin sorumluluğu var. Yapılması gerekenler zamanında yapılmadığı için ve tüm bu kişiler hakkında etkili bir soruşturma yapılmadığı için üstü kapatılan suçlar bir yerlerden uç veriyor. En son İstanbul Emniyet'inden bu polisler hakkında soruşturma izni istendi. Savcılar da yeni bir soruşturma yürütüyorlar.Talebimiz kapsamında Sabri Uzun'un dinlenmesi gerekiyor" diye konuştu.
DAĞ: SABRİ UZUN'UN HABERİ VARDIR
Uzun'un ifadelerinin itibar edilecek bir ifade olmadığını söyleyen Avukat Güray Dağ ise şunları söyledi:
"Raporda kapsamlı şekilde cinayeti kimlerin yapacağı, nasıl yapacağı Trabzon'dan gelen raporda detaylı bir şekilde yer alıyor. Bu rapor Antalya İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na kadar bildirilmişken, Sabri Uzun'un 'rapordan haberim yoktu, raporun tamamını cinayetten sonra okudum' şeklindeki açıklamaları inandırıcı değil. Sabri Uzun'un bu raporun tamamından haberdar olduğunu düşünüyorum. Bu yöndeki ifadesi kendisini kurtarmaya dönük bir adımdır. Cinayetten jandarmasından, emniyetine, istihbaratına kadar tüm kademelerin haberi vardı. Ancak cinayete göz yumdular ve aktif bir şekilde cinayetten sorumludurlar."
'YILMAZER'İ GÖREVDEN ALMAZLAR'
Uzun'un işaret ettiği ve halen İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olan Ali Fuat Yılmazer'in görevden alınıp alınmayacağı konusunda ise Dağ, "Bu karar siyasi bir karar olacak. Bu nedenle de hükümetin bu yönde bir adım atacağını düşünmüyorum" dedi. Sabri Uzun'un Dink davasında dinlenmesiyle ilgili de açıklamada bulunan Dağ, Uzun'un yanı sıra İstanbul eski Emniyet Müdürü Cellalettin Cerrah ve Ramazan Akyürek gibi isimlerin de tanık olarak dinlenmesinin önemli olduğunu söyledi.