Tüzüğünde anadilde öğrenim hakkına yer verdiği gerekçesiyle Eğitim-Sen hakkında açılan kapatma davası reddedildi. Ankara İkinci İş Mahkemesi tarafından görülen davanın dünkü duruşmasında, savcının kapatma istemi yerinde bulunmadı.

Tüzüğünde anadilde öğrenim hakkına yer verdiği gerekçesiyle Eğitim-Sen hakkında açılan kapatma davası reddedildi. Ankara İkinci İş Mahkemesi tarafından görülen davanın dünkü duruşmasında, savcının kapatma istemi yerinde bulunmadı. Duruşmada, Eğitim-Sen'in avukatı Kazım Genç'in savunmasına yer verilerek, kapatma isteminin yerinde olmadığı hükmüne varıldı.

Eğitim Sen hakkında daha önce de tüzüğündeki "anadilde eğitimi savunur" ibaresi nedeniyle savcılık soruşturması açılmıştı. Ancak, bu soruşturmanın sonunda dava açılmamıştı. Daha sonra devreye Genelkurmay girdi ve Çalışma Bakanlığı ile Ankara Valiliği'ni uyardı. Bunun üzerine Eğitim Sen hakkında kapatılma istemli dava açıldı.

Bir önceki duruşmada, mahkeme, tüzüğün değiştirilmesi için 60 gün süre vererek davayı ertelemişti. Ancak, Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer, "direneceğiz" diyerek, tüzük değişikliği yapmayacaklarını belirtmişti.

 

TÜZÜK KALDI MAHKEME DÜŞTÜ

Eğitim Sen, davaya konu olan değişikliği yapmadı. Dün Ankara 2. İş Mahkemesi'nde görülen ve Avrupa Sendikalar Birliği'nin de izlediği davada kararı Mahkeme Başkanı Kudret Kurt ilamına şu sözlerle geçti: "Sendikanın kapatılması istemi mahkememizce yerinde görülmemiştir. Gerekçe oluşmadığından davanın esastan reddedilmesine karar verilmiştir."

 

BÜYÜK DESTEK

Eğitim Sen davasını, İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Danışma Meclisi üyeleri, Başbakanlıkta süren toplu sözleşme görüşmelerine ara veren KESK Başkanı Sami Evren de Ankara Adliyesi'nin önüne gelerek sendikaya destek verdiler.

KESK'lilerin yanı sıra Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk-İş'e bağlı bazı sendikaların temsilcilerinin yanı sıra, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi meslek örgütleri de Eğitim-Sen'i desteklediler. ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür ile Ezilenlerin Sosyalist Platformu üyeleri de Adliye Sarayı'na gelerek Eğitim Sen'e destek verdiler. Davanın sürdüğü dakikalarda adliye önünde beklenen grup, sık sık "Eğitim-Sen kapatılamaz" sloganları attı.

 

EĞİTİM SEN GÜNEŞİ AYDINLATMAYA DEVAM EDECEK

Davanın sonuçlanmasının ardından, Eğitim-Sen'e destek amacıyla Ankara Adliyesi önüne gelenlere seslenen Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer sözlerine, "Eğitim-Sen güneşi Türkiye'yi aydınlatmaya devam edecektir" diye başladı. Sendikanın, ilkeleri nedeniyle yargılandığını hatırlatan Dinçer, "Sendikamızı kapatmak isteyenler bunu başaramadılar, başaramayacaklar" şeklinde konuştu. Mahkemede Eğitim-Sen değil statükocu anlayışın yargılandığını kaydeden Dinçer, davanın hukuk komedisi, karanlık ve siyasi yönü ağır bir dava olduğunu, burada demokrasinin kazandığını ifade etti.

Eğitim-Sen'i kapatmaya kimsenin gücünün yetemeyeceğini belirten KESK Başkanı Sami Evren de dava sonucunda eğitim camiasının ve demokrasinin kazandığını söyledi.

 

"BİZİ MEŞGUL EDİYORLAR"

DİSK Genel Başkanı Süleyman çelebi ise davalar ile demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün yargılandığını belirterek, "Bizi meşgul ediyorlar. Emek mücadelesinde bizi durdurmak için bu davaları önümüze getiriyorlar. Fakat emekçiler, demokrasi mücadelesine devam edecek" şeklinde konuştu. Dava ile birlikte hukukun kazandığını ifade eden TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise bu dava ile birlikte emekçilerin, halkın ve demokrasi güçlerinin galip geldiğini vurguladı. Dava sonucuyla ilgili yapılan açıklamaların ardından, Eğitim-Sen'e destek için adliyeye gelenler buradan tekrar Yüksel Caddesi'nde oturma eylemi yapan KESK Danışma Meclisi üyelerine destek ziyaretinde bulundular.