İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmek istenmesi mahkeme tarafından iptal edildi. Ancak karar uygulanmıyor. Veliler ise tepkili.

Mahkemenin kararına rağmen okulu açmadılar
Veliler okul önünde mahkeme kararının uygulanmamasını protesto etti. (Fotoğraf: Evrensel)

Öncü DURMUŞ

İstanbul Beşiktaş Konaklar Mahallesi’ndeki İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülme işlemi mahkemece iptal edilse de karar halen uygulanmıyor.

İsmail Tarman Ortaokulu’nun kapatılma işlemi 2 mahkeme kararı, 2 Bölge İdare Mahkemesi kararıyla iptal edildi. Ancak 2018 yılından itibaren Mahkeme kararı uygulanmayan okulda, imam hatip ortaokulu kapatılmazken İsmail Tarman Ortaokulu da açılmadı. Kararın uygulanmamasına tepki gösteren veliler, dönüştürmenin yasalara aykırı bir şekilde yapıldığını belirtti. “7 yıldır mücadele ediyoruz” diyen mahalleli ve veliler,  okulun önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya SOL Parti Kâğıthane üyeleri, CHP İlçe Başkanı Ali Can Şen, HDP ilçe üyesi Mutlu Öztürk, Tüm Emekli Sen, TKP 1920 ve Veli-Der destek verdi.

ANAYASAYA AYKIRI

Düzenlenen basın açıklamasında anayasanın uygulanmadığı belirten mahalleli ve veliler, “İsmail Tarman Ortaokulu Velileri ve Konaklar Mahallesi Sakinleri olarak, dönüştürülme kararı verildiğini öğrendiğimizde, İmam Hatip Ortaokulu’na ihtiyaç olmadığını 7 bin 800 imza ile İl ve İlçe Eğitim Müdürlüğüne, Bakanlığa bildirdik. Aceleyle hiçbir araştırma yapılmaksızın, tüm yasalara ve kurallara aykırı bir şekilde, gizlice yapılan dönüştürülme işlemini iptal etmediler. Hani Milletin İradesi önemliydi, değerliydi? Milli Eğitim Bakanı’na sesleniyoruz; Mahkeme Kararlarının uygulanmasını sağlayın, Anayasa’ya aykırılıklara izin vermeyin” denildi.

CEMAAT KUŞATMASI

Basın açıklamasının ardından söz alan Eğitim Sen 9 No’lu şube başkanı İsmail Demir cemaatlerin eğitime yön verdiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Eğitim öğretimin gasp edildiğini, ülkede ki eğitim öğretimde ki yapılanmanın bilimsel, çağdaş, laik temellerde olmadığını ve bu yapılanma dışında tarikatların cemaatlerin eğitime yön verdiğini görüyoruz. Dindar ve kindar nesil yetiştirme anlayışının getirdiği nokta ile karşı karşıyayız.”

Demir’in ardından söz alan Avukat Arzu Becerik ise, "Bizler veliler ve konak mahallesi sakinleri olarak alınan bu karara karşı 7800 imza toplayarak karara itiraz ettik. Burada ki ihtiyaç imam hatip değildir" dedi.