Mahkemeye baskı için acele kamulaştırma

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi sınırlarında kurulması planlanan Alpu Termik Santralı inşası amacıyla bazı taşınmazların Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı çıktı. Resmi Gazate’de yayımlanan karara göre, Eskişehir Tepebaşı Margı Mahallesi ve Sepetçi Mahallesi’nde 336 ada ve parsel kamulaştırıldı. Kamulaştırma kararını değerlendiren Makina Mühendisi Zeki Ader, “Henüz davalar devam ederken çıkarılan bu acele kamulaştırma mahkemelere baskı amacına yöneliktir, hukuki değildir, keyfidir” dedi.

“Bu karar keyfi ve hukuksuz”

ÇED Raporunun iptaline ilişkin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin ve Türk Tabipler Birliği Eskişehir Bilecik Tabip Odası’nın yürütmenin durdurulması için ayrı ayrı Eskişehir İdare Mahkemesi Başkanlığı’na dava açıldığını anımsatan Ader, “Henüz ÇED Raporuna ilişkin davalar devam ederken, Eskişehir İli sınırları içerisinde bulunan Alpu Ovası’na yapılması düşünülen kömürlü termik santralı için, Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünce koordinatları belirtilen alanın acele kamulaştırılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması evrensel hukukun temel kurallarına aykırıdır” diye konuştu.

Projenin yer bakımından da hukuka aykırılıklar olduğuna dikkati çeken Ader, “Projede termik santralın kurulacağı enerji üretim alanı olarak belirlenen bölge 75 hektarın üzerinde olduğundan, enerji üretim alanı kullanımının alansal sınırlarının plana aktarılması gerekmektedir. Buna karşın, plan değişikliğinde enerji üretim alanı sınırı belirtilmemiştir. Bununla birlikte ulusal ve bölgesel nitelikli somut enerji yatırımlarına ilişkin büyük kullanım kararının alansal olarak planda gösterilmesi gerekmektedir.”s

Tarım dışında kullanılamayan alan

Ader, sözlerini şöyle tamamladı: “2016 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Büyük Ova Koruma Alanı olarak ilan edilen Alpu Ovası içinde kalmaktadır. 5403 sayılı Yasaya göre, ‘Büyük ovalarda bulunan tarım arazileri hiçbir surette amacı dışında kullanılamaz. Ancak alternatif alan bulunmaması, kurul veya kurullarca uygun görüş bildirilmesi şartıyla,

‘Tarımsal amaçlı yapılar ve Bakanlık ile talebin ilgili olduğu Bakanlıkça ortaklaşa kamu yararı kararı alınmış faaliyetler için tarım dışı kullanımlara Bakanlıkça izin verilebilir’. Kanunun açık hükmü karşısında belirtilen alan için kamu yararı kararı alınması gerekmektedir. Bakanlıkla yapılan yazışmadan da görüleceği üzere söz konusu alana ilişkin kamu yararı kararı bulunmamaktadır. Bu bakımdan, kamu yararı kararı bulunmayan söz konusu alanın tarım arazisi dışında herhangi bir amaçla kullanılması mümkün değildir.”