Mahkûmların eğitim hakkı yok mu?

Dilan Esen

Mahkûmlar da eğitime ulaşamıyor. Çorum Açık Cezaevi’nde kalan hükümlü F.K., Kırıkkale Üniversitesi halkla ilişkiler bölümüne girdi. Birkaç ay önce çıkan infaz düzenlemesiyle birlikte Çorum Kapalı Cezaevi’nden Çorum Açık Cezaevi’ne geçen hükümlü, örgün eğitim görebilmek için hak kazandı.

Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında uzaktan eğitime geçildi. Mahkûmların uzaktan eğitim araçlarına ulaşması ise cezaevi yönetimlerine bırakıldı. Hükümlü F.K. de cezaevi yönetiminin uzaktan eğitime erişimlerinin sağlamadığını belirtti.

BirGün’e konuşan F.K. “Pandemiden dolayı üniversiteler uzaktan eğitimle açıldı. Ancak ben öğrenciyim cezaevinde uzaktan eğitim için gerekli araçlara ulaşamıyoruz. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nü de aradım ancak cezaevlerinin inisiyatifine bırakıldığını söylediler” dedi.

BİZİ GÖRMEZDEN GELİYORLAR

Eğitim haklarının ellerinden alındığını söyleyen F.K., “Türkiye’nin her yerinde uzaktan eğitim için seferberlik düzenlerken bizi görmezden geliyorlar. Benim gibi 3 arkadaşım daha var. Yasa gereği açık cezaevindekiler üniversiteye gidebiliyor. Ama keyfi olarak bilgisayarlardan imkânlara eriştirilmiyorum. Türkiye’deki tüm cezaevlerindeki mahkûmlar uzaktan eğitimden mahrum bırakılıyor” diye konuştu.