İran’da, 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ailesine ev hapsi verildi.

Mahsa Amini'nin ailesine ev hapsi

İran'da "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ailesine ev hapsi verildi.

Al Arabiya'da yer alan habere göre, Amini'nin kuzeni İrfan Murtazai de verdiği demeçte, "Mahsa Amini'nin öldürülmesinden İranlı yetkilileri sorumlu tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

Aileye ev hapsi verilmesinin gerekçesi ise bilinmiyor.

AMİNİ AİLESİ YETKİLİLERİ SUÇLAMIŞTI

Amini'nin babası Emcet Amini, kızının hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamalarda, ölümünden sonra kızının cansız bedenini görmesini engellediğini anlatmıştı. Emcet Amini yetkilileri yalan söylemekle suçlamıştı.

AMİNİ’NİN ÖLÜMÜ VE İRAN’DA BAŞLAYAN PROTESTOLAR

İran'da, 22 yaşındaki Mahsa Amini, "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetti.

İran makamları Amini'nin kötü muameleye uğramadığını, ülkedeki kıyafet uygulamasını denetleyen ahlak polisi tarafından gözetim altına alındıktan sonra "ani kalp yetmezliğinden hayatını kaybettiğini" ileri sürüyor.

Aktivistler ise polisin "aniden" bilincini kaybettiği yönündeki iddiasını reddederek, Amini'nin polis tarafından darp edildiğini söylüyor.

ÜLKEDE GÖZALTI DALGASI BAŞLATILMIŞTI

Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından memleketi Sakkız kentinde başlayan protestolar, aynı gün Senendec ve Tahran başta olmak üzere bazı kentlere yayılmış, il, ilçe ve kasaba olarak yaklaşık 80 noktada devam etti.

İran’daki protestolar devam ederken güvenlik güçleri, yargının talimatıyla protestolara katılan ve "kamu güvenliğini tehlikeye atan" göstericilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası başlattı.

Bu kapsamda ülke medyasına yansıyan haberlere göre, toplam gözaltı sayısının 2 bini aştığı tahmin ediliyor.