İran’da, 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini, ölümünün 40’ıncı gününde memleketi Sakkız şehrinde mezarı başında anıldı. Öte yandan ülkede Amini'nin yaşamını yitirmesinin ardından başlayan gösteriler devam ediyor. Amini’nin ölümünün 40’ıncı günü dolayısıyla ülke genelinde rejim karşıtı gruplar tarafından gösteri çağrıları yapıldı.

Mahsa Amini ölümünün 40’ıncı gününde mezarı başında anıldı
Fotoğraf: Depophotos

İran'da, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar sürüyor.

Amini, ölümünün 40. gününde mezarı başında anıldı. Sosyal medyadaki görüntülerine göre, yüzlerce kişi sabah saatlerinde, Amini'yi anmak için Kürdistan Eyaletine bağlı Sakkız kentindeki mezarına doğru yürüdü.

'KAHROLSUN DİKTATÖR' SLOGANLARI ATILDI

Amini'nin mezarı başında toplanan kalabalık, "Kahrolsun diktatör" ve "Kadın, Yaşam, Özgürlük" sloganları atarak rejimi protesto etti.

Kürdistan Valisi İsmail Zarii Kuşa, Mahsa Amini'nin vefatının 40. günü dolayısıyla ailesinin herhangi bir anma töreni düzenlemeyeceğini dolayısıyla eyalette bir merasimin de söz konusu olmadığını söylemişti. Eyalette bugün, "grip salgını" gerekçesiyle üniversiteler dahil tüm okullar tatil edilmişti.

Rejim muhalifi gruplar ise günler öncesinden halka Amini'nin vefatının 40. günü için geniş katılımlı sokak gösterileri çağrısı yapmaya başlamıştı. Göstericilerin bugün ülkede Amini’nin ölümünü protesto etmesi bekleniyor.

İran Konsolosluğu önünde Mahsa Amini protestosu/İstanbul-Depophotosİran Konsolosluğu önünde Mahsa Amini protestosu/İstanbul-Depophotos

AMİNİ’NİN ÖLÜMÜ

Tepkiler üzerine Tahran Polisi tarafından yapılan açıklamada, İrşad devriyesinin Emini'yi bir saatlik "brifing" için karakola götürdüğü ve Amini'nin burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği iddia edildi. Aktivistler ise polisin "aniden" bilincini kaybettiği yönündeki iddiasını reddederek, Amini'nin polis tarafından darp edildiğini söylüyor.

Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından memleketi Sakkız kentinde başylayan protestolar, aynı gün Senendec ve Tahran başta olmak üzere bazı kentlere yayılmış, il, ilçe ve kasaba olarak yaklaşık 80 noktaya yayılmıştı. Olaylar devam ederken güvenlik güçleri yargının talimatıyla gösterilere katılan yüzlerce kişiye yönelik tutuklama dalgası başlatmıştı.

Amini'nin hayatını kaybetmesi birçok ülkede de protesto edilmişti.

AA-İHA

Mahsa Amini protestoları/Almanya-AAMahsa Amini protestoları/Almanya-AA

Mahsa Amini protestoları/Endonezya-AAMahsa Amini protestoları/Endonezya-AA