Cumhurbaşkanına hakaret suçundan hakkında soruşturma açılan tek yabancı siyasetçi olan Avrupa Sol Başkan Yardımcısı Mola için Avrupa Parlamentosu’nda 43 imza toplandı

Maite Mola için AP’den 43 imza

ONUR EREM- @onurerem

Avrupa Parlamentosu’ndan 43 vekil, Türkiye’de cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan Avrupa Sol Partisi Başkan Yardımcısı Maite Mola için bir mektup yazarak Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye gönderdi.

‘Kabul edilemez’

Mektupta şu ifadeler yer alıyor:
“Türkiye’de yargı sistemi ASP Başkan Yardımcısı ve Birleşik Sol (Izquierda Unida) üyesi Maite Mola hakkında, sokaklarda insanları vurmak için çıkarılan anti-terör yasalarını kullanarak bir yasal prosedür başlattı. Mola, tam da bu yasaları protesto etmek için yapılan kitlesel bir yürüyüşe katıldığı için soruşturma altında.

Türk hükümeti hakkında Avrupa Parlamentosu’ndaki vekillerin büyük çoğunluğu tarafından ifade edilen insan hakları ihlalleri, otoriter yönelimler ve IŞİD’e karşı takınan savsak tavırlar gibi derin endişeleri de dikkate alan imzacılar olarak taleplerimiz şunlardır:
1. Maite Mola’nın yargılanmasına karşı neler yapılacağına dair acil bir cevap verin.

2. ASP gibi bir Avrupa partisini bu anti-demokratik saldırıdan korumak için destek verin.
Avrupa Birliği üyeliğine aday olan bir ülkenin yargı sistemini demokratik muhalefeti suçlu ilan etmek için kullanmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz.”

Ne olmuştu?
Şubat ayında Akdeniz Solu Konferansı için İstanbul’a gelen Maite Mola, burada iç güvenlik paketine karşı yapılan bir yürüyüşe katılmış, ardından ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve Berkin Elvan’ın ailesinin de aralarında bulunduğu 11 kişiyle birlikte Terör ve Örgütlü Suçlar Şubesi tarafından açılan ‘cumhurbaşkanına hakaret’ soruşturmasına maruz kalmıştı. Soruşturmanın ardından BirGün’e konuşan Mola “Erdoğan’ın baskısı, bana ülkemdeki Franco dönemini hatırlattı. Bizi yıkamadıkları gibi sizi de yıkamayacaklar” demişti.