Makina Mühendisleri Odası’ndan koronavirüs uyarısı: Havalandırma tesisatları yaşamsal öneme sahip

BirGün ANKARA

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Koronavirüs salgınına karşı hastaneler ve halkın toplu bulunduğu mekanlar başta olmak üzere ısıtma, soğutma ve havalandırma tesisatları ile ilgili acil önlemler alınması gerektiğini bildirdi. Yener, hastanelerin, bütün tesislerin ve araçların hijyenik sistemleri için görev almaya ve teknik destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Yener yaptığı yazılı açıklamada, Koronavirüsün yaygınlaşmasını önlemeye yönelik olarak iklimlendirme tesisatları ile hastanelerde yapılması gerekenlere ilişkin önerilerde bulundu.

KARANTİ HASTANELERİ

Hastanelerdeki izole odaların mimarisi ve havalandırmasına yönelik standartların uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesini isteyen Yener, bakım ve periyodik kontrollerinin tekniğine uygun olarak yapılması gerektiğini bildirdi. Bunun sadece yatan hastalar değil ayakta tedavi görenler, ziyaretçiler, refakatçiler ve hastane çalışanları için önemli olduğuna dikkati çeken Yener, şu önerilerde bulundu:

*Büyük hastaneler yerine, mevcut ve bazıları 100-150 yataklı olan küçük hastaneleri esas alarak enfeksiyonla mücadele amaçlı İzolasyon Hastaneleri tasarlanmalı ya da mevcutlardan bazıları karantina hastanelerine dönüştürülmelidir. 100-150 yataklı bir hastanenin havalandırma ve iklimlendirme tesisi, komple negatif basınçta tutulacak şekilde yeniden tasarlanıp, uygulanabilir.

*Koronavirüsün dışkı ve idrar yoluyla bulaşma riski de gözetilerek atık suların özel havuzlarda bekletilip, yeni özel sistemlerle deşarj edilmesi gerekmektedir.

İklimlendirme tesisatıyla ilgili önlemlerin yaşamsal öneme sahip olduğunu belirten Yunus Yener, “Hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, okullar, iş merkezleri, büyük ofisler, uçaklar, trenler gibi genel ve büyük hacimli mahallerin iklimlendirme tesisatlarında uygun düzenlemeler ve ayrıca bunların bakım ve periyodik muayeneleri tekniğine uygun olarak yapılmalıdır” dedi.