Malezya'da Müslüman olmayanların 'Allah' adını kullanmalarına yönelik 35 yıllık yasak, mahkeme tarafından yürürlükten kaldırıldı.

Malezya'da Müslüman olmayanların 'Allah' demesi artık serbest

Malezya Yüksek Mahkemesi Hıristiyanların ibadetlerinde ve yazılı belgelerde tanrı için Allah adını kullanmalarına getirilen 35 yıllık yasağın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Yüksek Mahkemenin kararıyla bundan böyle dinsel inançları ne olursa olsun tüm Malezya vatandaşları tanrıya Allah diyebilecekler.

Malezya hükümeti muhafazakar Müslüman ulemanın baskısıyla 1986 yılında Müslüman olmayanların tanrı için Allah adını kullanmalarını yasaklamıştı. Ajans Bizim'in haberine göre Çinli, Hintli ve yerli Malaylar olarak farklı etnik kökenlerden gelen Hıristiyan azınlık çoğunluğu Müslüman olan 32 milyonluk Malezya nüfusunun yüzde 10'unu oluşturuyor. Hintli ve Çinli Hıristiyanlar, kendi dillerinde tanrı için alternatif adlar kullanabilirken Malaycada tanrı için Arapçadan alınan Allah dışında bir adlandırma bulunmuyor.

Hıristiyan Malayların dualarında mecburen Allah adını anmaları, 2009 yılında Müslüman aşırılıkçıların kiliselelerin tahribine varan şiddetli saldırılarıyla karşılaşmıştı.

Müslüman olmayanların Allaha Allah demesi Malezya dışında başka hiçbir ülkede hiçbir zaman yasaklanmış değil. Tarihçi ve dilbilimcilere göre Arapça konuşan Lübnan ve Antakya Hıristiyanları Müslümanlıktan önce de tanrıya Allah diyorlardı.