Denizli'nin Honaz ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Ali Görel, artan maliyetler sebebiyle 250 kiraz ağacını kesti. Görel, "Kiraz bir kilo mazot bile yapmıyor. Bunun işçiliği, mazotu nerede? Çok zor günler geçiriyoruz" dedi.

Maliyetlerini karşılayamayan çifti, ağaçlarını kesti
Fotoğraf: ANKA

Halkın alım gücünün düşmesi ve artan maliyetler çiftçileri de etkiledi.

Denizli Honaz’da çiftçilik yapan Mehmet Ali Görel, maliyetleri karşılayamadığı için 250 kiraz ağacını kesti. Geçen yıl 60 liradan sattığı kirazın kilosunu bu yıl 23 liradan veren Gürel, 1 kilo kirazdan kazandığı ücretle 1 litre mazot alamadığını söyledi.

Gübresi, ilacı, işçi yevmiyesi derken kendisine bir şey kalmadığından yakınan üretici Görel, “4 liraya verdiğimiz kiraz bugün sabahleyin sordum 2 lira. Bize toplama maliyeti 5 lira. Hani bunun mazotu, ilacı, su parası… Maliyet çok. O yüzden ben kirazı keseceğim. Başka çaresi yok. Denizli Honaz’da kiraz bitmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Tarım Kredi Kooperatifi'ne borcunun olduğunu söyleyen Görel, şunları söyledi:

"Geçen yıl mazotun litresi en fazla 6 lirayken kiraz 60 liradan satılıyordu. Bu sene mazotun kilosu (litre) 28 lira. Kiraz bir kilo mazot bile yapmıyor. Bunun işçiliği nerede, mazotu nerede? Çok zor günler geçiriyoruz o yüzden meyve değişikliği yapmak zorundayız. İhracatçı bizden 25 liraya alıyor, 180 liraya satıyor. 1,5 euroya alıyor. 10 euroya satıyor. Bir kişi 30 kilo kiraz topluyor ve 10 kilosu kirazın yevmiyesine gidiyor. Hani bunun masrafı"

ANKA