Manavgat'ın Yeniköy, Sarılar, Bahçelievler ve Sorgun bölgesinde 4 noktada yangın çıktı. Yangın, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı. "Antalya'da bugüne kadar bu büyüklükte yangın görmedik" diyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Yangının 4 bölgede başlaması düşündürücü" ifadelerini kullandı. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise, "Yangının boyutu görülenden çok daha büyük" diye konuştu.

Manavgat'ta 4 ayrı noktada çıkan orman yangını yerleşim yerlerine sıçradı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, 4 ayrı noktada orman yangını çıktı. Havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü yangın bölgesinde alevler, yerleşim yerleri ve tarım alanlarına sıçradı.

Yeniköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, saat 12.00 sıralarında çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

DHA'nın aktardığı habere göre, bölgede çok sayıda kişiye ait zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da etkili olan yangına, havadan ve karadan da müdahaleye başlandı.

manavgat-ta-4-ayri-noktada-cikan-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-sicradi-903683-1.

Yangın, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı.

Bölgeyi tamamen duman kaplarken, yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından alevlere müdahale ediliyor.

Manavgat'ın Yeniköy, Sarılar, Bahçelievler ve Sorgun bölgesinde de 4 noktada yangın çıktığı öğrenildi. Sarılar Mahallesi'ndeki orman yangını, yerleşim yerlerine de sıçradı.

manavgat-ta-4-ayri-noktada-cikan-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-sicradi-903711-1.

BAKAN KOCA: 62 KİŞİ ETKİLENDİ

Son gelişmeleri sosyal medyadan paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Manavgat’ta çıkan yangından 62 kişi etkilendi. 3’ü yanık, 2’si kırık, 57’siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı" dedi.

BAKANLAR OLAY YERİNDE

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy:

"Ekiplerimiz hazır bekliyor her türlü destek için. Yangına tam zamanında, çok fazla ekipmanla müdahale edildiği için turizm bölgelerine ulaşmadı. Yerleşim yerlerine uzak yerlerde seyrediyor şu an yangın. Yerleşim yerlerinden uzaklaşıyor."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

"Yangın maalesef henüz kontrol altına alınmış değil. Buradan ekiplerimize teşekkür ediyorum. Havadan ve karadan çalışmalar son hızla sürüyor. Can kaybının olmaması sevindirici. İnşallah da olmaz. Dumandan zehirlenen vatandaşların durumu da iyi. Umut ediyoruz ki en kısa zamanda kontrol altına alınır."

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli:

"Şu ana kadar 53 kişi dumandan etkilenmiş durumda. Maalesef bir arazözümüz devrildi, şoförümüzün durumu ağır. Geçen sene biliyorsunuz, Hatay'daki yangının sebebi ve müsebbipleri neredeyse bir sene sonra belli oldu. Bu da böyle bir şey olabilir. Buradan da vatandaşlarımıza şu çağrıyı yapıyorum: Dumanın yaklaştığını görüyorsanız, her şeyinizi geride bırakın, mutlaka emniyetli bulduğunuz yerlere doğru kendinizi tahliye edin"

Burada açıklama yapan Pakdemirli, "Şu ana kadar 53 kişi dumandan etkilenmiş durumda. Maalesef bir arazözümüz devrildi, şoförümüzün durumu ağır" ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, "Biliyorsunuz Hatay'daki yangının sebebi ve müsebbipleri neredeyse bir sene sonra belli oldu. Bu da böyle bir şey olabilir" diye konuştu.

Gece yeni bir açıklama yapan Bakan Pakdemirli, "Yangının çıkış nedeniyle ilgili kovuşturma devam ediyor, netlik kazanan bir durum yok" dedi.

Bakdemirli şöyle konuştu:

Manavgat yangını kontrol altına alınmamakla beraber, fazla sayıda odakla mücadele ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor. Akşam saatlerinde 600 hektar demiştik. Bunun en az üç dört misline çıkacağını görüyoruz şimdiden. Vatandaşlar genelde akrabalarına dağılmış durumdalar. Yani bir yerde kümelenmiş, Kızılay'ın AFAD'ın yardımını bekleyen bir vatandaş yok."

manavgat-ta-4-ayri-noktada-cikan-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-sicradi-903757-1.

KAYMAKAMLIK: CAN KAYBI SÖZ KONUSU DEĞİL

Manavgat Kaymakamlığı Yeniköy Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerinin tahliye edilmesi için Muhtar Abdullah Zeki Kavuklu'ya talimat verdi.

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, "Yangın yerleşim yerlerine doğru ilerliyor. Yangın nedeniyle Evrenseki, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki bazı evler boşaltıldı" dedi.

AA'ya konuşan Yiğit, tehdit altında bulunan 4 mahallenin tahliye edildiğini aktaran Yiğit, şu ana kadar tarım ve sera alanlarının zarar gördüğünü bildirdi.

Yiğit, mahallelerdeki yurttaşların güvenli bölgeye alındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Söz konusu mahallelerde mahsur kalan vatandaşlarımız var. AFAD, jandarma ve itfaiye ekiplerimiz, kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Isparta, Burdur, Konya gibi çevre illerden itfaiye ekipleri de yangına müdahale ediyor. Yangına etkin şekilde müdahale ediliyor. Can kaybı söz konusu değil. Poyrazın etkisiyle yangın henüz kontrol altına alınmadı. Herhangi bir sıçrama olduğunda o bölgelere de anında müdahale ediliyor."

Şehir merkezindeki yangınların kontrol altına alındığını ancak mahallelerdeki yangınların henüz kontrol altında olmadığını belirten Yiğit, "Tüm ekiplerimiz görevinin başında. Hastanelerin boşaltıldığı doğru değil, sadece teyakkuzdalar. Trafikte yoğunluk oluşturmamak amacıyla Manavgat'a seyahat etmemelerini istiyoruz" ifadesini kullandı.

manavgat-ta-4-ayri-noktada-cikan-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-sicradi-903684-1.

manavgat-ta-4-ayri-noktada-cikan-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-sicradi-903710-1.

ŞÜKRÜ SÖZEN: YANGINA BOYUTU GÖRÜLENDEN ÇOK DAHA BÜYÜK

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, yangına ilişkin açıklamada, "Hâla devam ediyor, komple yanıyor. Yerleşim alanlarına girdi. Birçok ev ve iş yeri yandı. Manavgat merkeze sirayet etti. Atlatılmış değil. Bölgedeki yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemedik. Havadan müdahale var. Devam ettiği için trafik kilitlendi, akılalmaz, kötü bir tablo. Tam anlamıyla neyin içinde olduğumuzu bile fark edemedik. Özel araçları mümkün olduğu kadar yollardan çekmemiz önemli" dedi.

Habertürk TV'de de açıklamalarda bulunan Sözen, "Yangın merkeze kadar indi. Rüzgârla daha fazla büyüyor. Hasarın tam olarak ne olduğunu keşfetmemiz mümkün değil. Köylerde de hasar var. Böyle bir şey görmedik" ifadelerini kullandı.

Sözen, "Yangının boyutu görülenden çok daha büyük" diye konuştu.

Daha sonra Halk TV’ye bağlanan Sözen şunları söyledi:

“Yangının başlangıç noktasıyla şu an devam eden noktası arasında 15 kilometre var. Can kaybı yok. Hala tehlikeli bir şekilde devam ediyor. En büyük şanssızlık devam eden rüzgar. Çok üzücü bir tablo. Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerekliliğini görüyoruz.”

manavgat-ta-4-ayri-noktada-cikan-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-sicradi-903712-1.

MUHİTTİN BÖCEK: BU BÜYÜKLÜKTE YANGIN GÖRMEDİK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de Habertürk TV'ye yaptığı açıklamada, "Antalya'da bugüne kadar bu büyüklükte yangın görmedik. 4 mahallemizde evler boşaltılıyor. 4 ayrı yerde yangın var. Kozalakların da patlamasıyla alevler daha da hızlandı. Aynı bölgede 3-4 kilometre mesafede çıkan yangınlar bunlar. 19 helikopter yangınlara müdahale ediyor" dedi.

Böcek, yangına ilişkin, "Yangının 4 bölgede başlaması düşündürücü" ifadelerini kullandı.

manavgat-ta-4-ayri-noktada-cikan-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-sicradi-903713-1.

51 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, Manavgat ilçesindeki yangından etkilenen 51 kişinin tedavi amaçlı hastanelere geldiğini bildirdi.

Hülür, AA'ya yaptığı açıklamada Manavgat'ta çıkan orman yangınlarından etkilenen kişilerin tedavisinin sağlandığını ifade etti.

Yangından etkilenenlerin hastanelere başvurduğunu anlatan Hülür, "Manavgat'taki yangınlardan etkilenen 51 kişi tedavi amaçlı hastanelere geldi. 47'sinin durumu hafif, oksijen tedavisi alıp taburcu edilecek. Vatandaşlardan birinin yüzde 30 yanığı, birinin ise ayağında kırık var. Şu an hiçbirinin hayati tehlikesi yok" dedi.

Hülür, yanıkları olan bir kişiyi Antalya'ya sevk edeceklerini kaydetti.

Yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

manavgat-ta-4-ayri-noktada-cikan-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-sicradi-903746-1.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Manavgat'taki yangına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya Manavgat ilçesi Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda yangın çıkmıştır. Yangına havadan ve karadan müdahale edilmektedir. Yürütülmekte olan söndürme çalışmalarında 1 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz ve 2 dozer görev yapmaktadır" denildi.

"SAKOM’dan alınan bilgiye göre yangından 30 vatandaşımız etkilenmiştir" denilen açıklamada, "Sağlık Bakanlığı tarafından bölgeye 7 ambulans, 2 UMKE ve 1 mobil komuta aracı sevk edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama, şöyle devam etti:

"Antalya AFAD Müdürlüğü’nden 3 araç ve 11 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ayrıca Isparta, Burdur, Konya, Karaman ve Mersin illerinden Antalya Valiliği ile eşgüdüm halinde 10 arazöz ve 3 itfaiye aracı bölgeye sevk edilmiştir.

Yeniköy, Kalemler, Evrenseki ve Çolaklı mahallelerinde, yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan evler tahliye edilmektedir. Kırsal kesimde bulunan bazı ahırların yandığı bilgisi alınmıştır."