Manavgat’taki mermer ocağına mahkeme engeli

Gökay BAŞCAN

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Taşkütüphanesi Madencilik tarafından yapılması planlanan mermer ocağı için verilen ÇED gerekli değildir kararına yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme muhtemel iptal kararlarının uygulanabilmesi için yürütmeyi durdurduğuna dikkat çekti.

Manavgat’ın Kırkkavak Mahallesi’ne yapılmak istenen taşocağı için 2018 ÇED gerekli değildir kararı verildi. Kararın ardından uzun süre hareket geçmeyen şirket geçen şubat ayının başında ağaç kesimine başladı. Ağaç kesimini durdurmak isteyen bölge halkı, jandarmayla karşı karşıya geldi. Geçen ay, mermer ocağını bölgede istemeyen 11 köyün halkı bir araya gelerek ağaçları katleden ve maden sahasına yol açmak için çalışan dozeri alandan çıkardılar. Protesto sırasında jandarmayla karşı karşıya kalan bölge halkından 30 kişi gözaltına alındı. Jandarmadaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Aynı zamanda hukuki süreci de başlatan bölge halkı, Antalya 5. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, bölge halkının itirazlarını haklı bularak ağaç kesimini şimdilik durdurdu.

ENDEMİK AÇIDAN ÖNEMLİ

Mermer ocağının kurulmak istediği bölgede 110 hane yaşıyor ve yurttaşlar tarım ile hayvancılıkla geçiniyor. Ülkenin en büyük 6’ncısı olan dünyaca ünlü Köprülü Kanyon’un bitişiğinde. Bölgede 500’e yakın endemik bitki türü bulunuyor. Kızıl Akbaba, Kara Semenderi, Dağ Keçisi ve Anadolu Sıvacısı da bölgenin endemik faunasını oluşturuyor.