Manisa Valiliği, bilgisayar ve internet için 32 bin öğrencinin ihtiyaç sahibi çıkmasının ardından, okullara yüzde 10’luk kota uygulandığı öğrenildi.

Manisa’da ihtiyaç sahibi öğrencilere yüzde 10 kota

BERKAY SAĞOL

Covid-19 salgınının tekrar yaygınlaşmasıyla birlikte uzaktan eğitime geçildi. Özellikle bilgisayar ve internet gibi eğitim materyalleri karşılanamayan öğrenciler, EBA sisteminden yararlanmakta güçlük yaşıyor. EBA sisteminin çökmesiyle beraber uzaktan eğitim daha büyük bir kriz haline geldi.

İhtiyaç sahibi öğrenciler için Manisa Valiliği, müdürlerden internet ve bilgisayar olmadığı için derslere katılamayan öğrencilerin tespitini istedi. 500 okuldan 32 bin ihtiyaç sahibi öğrencinin ortaya çıkmasının ardından, okul başına yüzde 10 kota konulduğu öğrenildi.

CHP 26. Dönem Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, kotayı adil uygulama olarak açıkladıklarını ifade ederek, “Manisa Valiliği; müdürlerden, internet ve bilgisayar olmadığı için derslere katılamayan öğrencilerin tespitini istiyor. Sonuç; 500 okuldan 32 bin ihtiyaç sahibi öğrenci çıkınca bu sayı ‘afaki’ bulunuyor ve okul başına yüzde 10 kota konuyor. Bu kota kararı, aynı zamanda, öğrenci sayılılarını bildiren öğretmenlere ve anne babalara siz yalancısınız demek değil mi? Tespiti TÜİK’e yaptırsaydınız, ihtiyaç sahibi öğrenci sayısı daha az çıkardı, belki de hiç çıkmazdı” ifadelerine yer verdi.

manisa-da-ihtiyac-sahibi-ogrencilere-yuzde-10-kota-784680-1.
Fotoğraf: Dr. Tur Yıldız Biçer

“GERİ KALAN ÖĞRENCİLERE NE OLACAK”

Konu hakkında BirGün’e açıklama yapan Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, “Milli Eğitim her okuldan internete erişimi olmayan çocukların listesini istedi. Velilerin öğrencilerini göndermek istediği, Manisa’nın en merkezindeki okullarda bile internete erişimi olmayan ciddi sayıda öğrenci sayısı ortaya çıktı. Valilik sadece yüzde 10’unu karşılayacak, ama geri kalan yüzde 90’ını oluşturan öğrenciye ne olacak? Bu durumun çözümü tamamen okullardaki öğretmenlerin inisiyatifine bırakılmış durumda. Komedi gibi bir süreç, ama gülecek halimiz kalmadı. Okulların açılamamasını, kendi başarısızlıklarını öğretmenlere havale ediyorlar. Öğretmenler ve sendikalar çözüm önerilerini sunuyorlar, ancak amaçları devlet okullarını açmak değil. Şu anda tamamen özel okullara öğrenci pazarlıyorlar. Uzaktan eğitim artık eğitimin bir parçasıdır diye söylemişti. Eğitimi özelleştirme planlarını yavaş yavaş uyguluyorlar. Öğretmenler ve öğrenciler sahipsiz kaldı. Kendi duyarsızlıklarını öğretmenlerin üzerine yıkıyorlar. Hep birlikte geniş bir mücadele çeperi örmekten başka çaremiz yok” dedi.

manisa-da-ihtiyac-sahibi-ogrencilere-yuzde-10-kota-784675-1.
Fotoğraf: Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener