Fransa ve İngiltere göçmenlerin Manş Denizi üzerinden 'yasa dışı' geçişi konusunda ortak mücadele için aralarında yeni bir anlaşmaya vardı. Fransa, Britanya'nın bu kapsamda 72,2 milyon Euro sağlamayı taahhüt ettiğini aktardı.

Manş Denizi gerilimi: Fransa ile İngiltere 'ortak mücadele' için anlaştı
Fotoğraf: AA

Fransa ve İngiltere'nin zaman zaman ilişkilerini geren göçmenlerin Manş Denizi üzerinden 'yasa dışı' geçişi konusunda ortak mücadele için aralarında yeni bir anlaşmaya vardığı belirtildi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter'dan, İngiliz mevkidaşı Suella Braverman ile Manş Denizi üzerindeki yasa dışı göçe karşı iki ülke işbirliğini güçlendirme taahhüdü imzaladıklarını duyurdu.

İngiltere'nin bu kapsamda 72,2 milyon Euro sağlamayı taahhüt ettiğini aktaran Darmanin, anlaşmanın yeni gözetleme ekipmanlarının finansmanı, koordinasyon ve bilgi paylaşımını güçlendirme, sınır personelini yüzde 40 artırma gibi maddeleri içerdiğini paylaştı.

Fransa İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Paris ve Londra arasında "devam eden işbirliğinin bir parçası olarak derme çatma teknelerle dahil her türlü 'yasa dışı' göçmen geçişini engellemek için uluslararası hukuk kapsamında bir dizi önlem alındığı" ifade edildi.

Açıklamada, Paris ve Londra'nın göç sırasında yaşanan can kayıplarını önlemek ve 'yasa dışı göç çetelerini' etkisiz kılmak için işbirliklerini hızlandıracağı kaydedildi.

BAKANLAR DÜZEYİNDE TOPLANTI YAPILACAK

Açıklamada, Manş Denizi kıyısındaki göçmen şehri Calais'de gelecek hafta bakanlar düzeyinde bir toplantı yapılacağı kaydedildi.

Göç girişimlerine hızlı ve anında müdahale için gözetleme kameraları dahil güvenlik altyapısını güçlendirmek amacıyla yüksek teknolojik ekipmanların kullanıma koyulacağı belirtilen açıklamada, bunları başka önleyici adımların takip edeceği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, gelecek yıl düzenlenmesi planlanan "Fransız-İngiliz Zirvesi" göz önüne alındığında bu yeni anlaşmanın daha kapsamlı bir ortaklığın temelini oluşturacağı temennisinde bulunuldu.

Paris ve Londra arasındaki ilişkiler, "Manş Denizi üzerindeki göç girişimleri nedeniyle zaman zaman iki ülke makamlarının gerekli önlemleri alamadıkları gerekçesiyle karşılıklı birbirlerini suçlaması" ile geriliyordu.

(AA)