İngiltere ile Fransa'yı ayıran Manş Denizi'ni yüzerek geçen 21 yaşındaki Aysu Türkoğlu, en genç Türk yüzücü olarak adını tarihe yazdırdı. BirGün’e konuşan Türkoğlu "Hedefinizde ne varsa peşinden gidin, asla vazgeçmeyin. Kadınların yapamayacağı şey yok" mesajını verdi.

Manş Denizi'ni geçen en genç Türk oldu: ‘Kadınlar isterse her şeyi yapabilir’
Manş Denizi’ni 16 saat 28 dakikada yüzerek geçen Türkoğlu, adını tarihe yazdırdı. (Fotoğraf: BirGün)

Sibel BAHÇETEPE

İngiltere ve Fransa arasındaki Manş Denizi'ni yüzerek geçen en genç sporcu Aysu Türkoğlu (21), zorlu bir 16 saat 28 dakika geçirdiğini belirterek "Beklediğimden zorlu geçti ama öncesinde her koşula karşı o kadar iyi hazırlanmıştık ki geçişi tamamladım. Kadınlar olarak yapamayacağımız hiçbir şey yok. Hedefinizde ne varsa onların peşinden azim ve tutkuyla gidin" dedi. Türkoğlu'nun başarısının ardından bakanlar, siyasi liderler, sanatçılar ve yurttaşlar sosyal medyadan çok sayıda tebrik mesajı paylaştı.

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi 21 yaşındaki Türkoğlu'nun Manş geçişi, önceki gün Türkiye saatiyle 12.02'de İngiltere Dover'dan başladı. Türkoğlu, suya girmeden önce, hem denizin soğuğuna, hem de suyun sürtünmesine bağlı kesiklere karşı korumak için vücudu özel bir yağla kaplandı. Bodrumlu yüzücüyü antrenörü Bengisu Avcı Erdoğan ve babası Mustafa Türkoğlu botla takip etti. Bota, yüzme boyunca dokunması yasak olan genç yüzücü, tekneden aldığı gıdalarla beslendi. Çok yönlü akıntılar ve dalgalarla mücadele eden genç yüzücü, Manş geçişini 16 saat 28 dakika sonunda Fransa'nın Cap Gris-Nez kıyılarında bitirdi.

Rekora imza atan yüzücü, gözyaşlarına engel olamadı. Yüzücünün 16 saat boyunca kulaç attıktan sonra tekneye çıktığı anlar sosyal medya hesabından da yayımlandı. Türkoğlu, tekneye çıkınca ilk istediği şey sandviç oldu.

'ÇOK ANTRENMAN YAPTIM'

Halen İngiltere'de olan Türkoğlu, BirGün'e yaptığı açıklamada, kendisine destek olan herkese teşekkür etti. 7 yaşından beri yüzdüğünü anlatan Türkoğlu, Manş Denizi'nde 60 km yüzdüğünü söyledi. Türkoğlu "Beklediğimden zorlu geçti ama öncesinde her koşula özellikle akıntı, rüzgar ve soğuğa karşı çok iyi hazırlandık. Bunların antremanını Bodrum'da, İzmir'de o kadar çok yaptım ki bunların bana çok faydası oldu. Eğer bu antremanları yapmamış olsaydım, bu geçiş çok daha zorlu bitebilirdi" dedi. Yarışın ilk saatlerinde denizdeki Medcezir nedeniyle rüzgar ve dalgaların arasında yüzen Türkoğlu'na "Yarışı bırakmayı hiç düşündünüz mü?" diye sorduğumuzda "Fazla dalga yedik ama tek bir kere bile bırakmayı düşünmedim. Tek korkum kaptanın beni sudan çıkarmasıydı, eğer o öyle bir hamle yapsaydı çok üzülürdüm. Ama kendim bırakmayı hiç düşünmedim. Akıntı belli bir süreden sonra siz ne kadar hızlı yüzseniz de akıntıyı geçemiyorsunuz ve kaptan ile hakem sudan çıkartması gerekiyor. Tek korkum buydu, çok şükür olmadı" diye yanıt verdi.

Manş Denizi'ni geçen en genç kadın yüzücü olmanın çok gurur verici olduğunu dile getiren Türkoğlu, "Yüzerken şunu anladım ki en genç olmak tabii ki de çok güzel bir duygu ama burayı tamamlayabilmiş olmak çok ayrı bir duygu" değerlendirmesini yaptı.

Aysu TürkoğluAysu Türkoğlu

‘ASLA PES ETMEDİM’

Manş Denizi'nin ardından açık denizlerdeki hedefini sorduğumuz Türkoğlu "Tabii ki yeni birçok hedeflerim var ama sürpriz olsun" değerlendirmesi yaptı. Manş Denizi'ni aslında geçen yıl yüzerek geçmeyi planladığını ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelemek durumunda kaldığını anlatan Türkoğlu, özetle şunları anlattı:

"Geçen yıl Covid-19 pandemisi nedeniyle İngiltere kırmızı listedeydi, bu yüzden gidememiştim. Tekrar aynı çalışmaları yapmam gerekmişti ve uzun antremanlar yaptım. Asla pes etmedim, spor yapan genç arkadaşlarıma şunu söylemek isterim, asla pes etmesinler. Hedefte ne varsa onların peşinden azim ve tutkuyla gitmeliler. Kadınlar olarak da yapamayacağımız şey yok bunu söylemek istiyorum."