Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin davada dosyanın Suudi Arabistan'a gönderilmesine şerh düşen ve muhalefet eden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, Maraş'a atanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada mesleği bırakacağını belirterek, "Bu kadar rahatsızlık hissedeceklerini tahmin etmemiştim" dedi.

Maraş'a sürülen Kaşıkçı Davası hakimi: Mesleği bırakacağım

Hakimler Savcılar Kurulu, Adli ve İdari Yargı 2022 yılı Kararnamesi ile 5426 hakim, 33 başsavcı ve 351 yerel mahkeme üyesinin yerini değiştirdi.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesi davasında karara “Bozulan ikili ilişkilerin düzeltilmesi için diyet” ifadeleriyle şerh düşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, Kahramanmaraş Hâkimliğine sürüldü.

Hakkında verilen kararla ilgili halktv.com.tr'den İsmail Saymaz'a konuşan Demir, "Şerhinizden ötürü bu atamaya maruz kaldığınız düşünülüyor" yorumuna karşılık, "Aynı şeyi düşünüyorum ben de. Talebim yoktu. Kararnameye giren arkadaşlara haber veriliyordu. Bana haber verilmedi, beklemediğim bir tayindi" yanıtını verdi.

"DİLEKÇEMİ HEMEN VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUM"

Demir, kararından ötürü yaptırıma uğramasını "Demokrasi, insan hakları ve özgürlük anlayışının ve değerinin gereği neyse onu yapmaya çalışıyordum. Bu otoriter yapılarda her zaman tepki görecek duruştur. Ben de o duruşun şu anda mağduru konumundayım diyeyim" diye yorumladı. Mesleği bırakmaya karar verdiğini kaydeden Demir, "Ailemle görüşüyorum. Onlarla birlikte ortak karar vereceğiz ama hemen dilekçemi vermeyi düşünüyorum. Bu arada vermiş olduğumuz kararlar var. Onların gerekçelerini yazmak, toparlamak için bir zamana ihtiyacım var. Bu zamanı geçirdikten sonra ayrılacağım." diyor.

Saymaz'ın "Kaşıkçı Davası'daki kanaatinizden ötürü cezalandırıldınız, öyle anlıyorum" sözlerine cevap veren Demir, "Yani, bir bakıma öyle" diyerek cevap verdi.

"Bu kadar cesaret edeceklerini, bu kadar cesur olacaklarını zannetmiyordum" diyen Demir, kararına kendisine de sürpriz olduğunu belirterek, "Bu kadar rahatsızlık hissedeceklerini tahmin etmemiştim" diye konuştu.

Demir, "Ayrılmayı düşünüyorum. Benim kıdemimde olan hakimlerin yeri değil orası" diyerek şöyle devam etti: "Aslında otoriter bir yapıdan beklenebilecek şeyler bunlar. İnsan hakları, özgürlük ve demokrasi gibi değerlerin topluma yerleşmesi noktasında bir anlayışım var benim. Muhafazakar bir insanım ama böyle bir anlayışa sahibim. Yerleşmesi için mücadele ettim. Önümüze gelen davalarda sanıkların, davacının veya davalının kimliğine bakmıyordum. Demokrasi, insan hakları ve özgürlük anlayışının ve değerinin gereği neyse onu yapmaya çalışıyordum. Bu otoriter yapılarda her zaman tepki görecek duruştur. Ben de o duruşun şu anda mağdurun konumundayım diyeyim."

"PİŞMANLIK YAŞAMADIM"

Şerh için pişmanlık yaşamadığını belirten Demir, "Benim kararım orada kıyamete kadar duracak, o muhalefet şerhi. Bir döneme ışık tutacak. Bizler geçiciyiz. Bugün mağduriyete maruz kalmasam bile bu makam, bu kürsü bana tapulu bir yer değil. O yüzden mutlaka gidecektim. Asla... Yine aynı kararı veririm" ifadelerine yer verdi.