Bülent Ecevit'in arşivinde bulunan bir raporda, Maraş olaylarında dönemin Alparslan Türkeş, Kahramanmaraş milletvekili Mehmet Yusuf Ö. İle MİT görevlileri Şahap H., Ali K., Mehmet K., Avukat Metin E., Nart K.'nın başrolü oynadığı belirtiliyor

İNCİ HEKİMOĞLU
Maraş katliamının 28. yıldönümünde ortaya çıkan belge ve bilgiler, yıllardır koyu bir karanlığın arkasına gizlenmiş planla-yıcıları ve "derin devlet"i işaret eden ipuçlarını doğrulamaya başladı. Gazeteci Rıdvan Akar ve Can Dündar'ın açıkladığı, Bülent Ecevit kaynaklı belgeler, katliamın resmi kurumların içinde planlandığını ve yöresel güçlerle işbirliği içinde gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor.

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in özel arşivinden çıkan ve resmi görevli bir istihbaratçıdan geldiği belirtilen 3 Ocak 1979 tarihli ihbar mektubuna; Ecevit'in de "Ekli bilgi çok ciddi bir kaynaktan verilmiştir. Değerlendirilmesinde yarar vardır. B.E" notunu koyması mektubun önemini daha da artırıyor.

Dokuz maddeden oluşan söz konusu raporda, Maraş, Sivas ve Malatya'da çıkan olayların önceden haber verilmemesine dikkat çekilerek, olaylarda dönemin MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, Kahramanmaraş milletvekili Mehmet Yusuf Ö. İle MİT görevlileri Şahap H., Ali K., Mehmet K., Avukat Metin E., Nart K.'nın başrolü oynadığı belirtiliyor.

Ancak, en az bu bilgiler kadar önemli ve altı çizilmesi gereken bir başka nokta ise; "Değerlendirilmesinde yarar vardır" diyen Bülent Ecevit'in mektubu hangi merciiye yönlendirdiği ve yer alan bu denli önemli bilgiler ışığında bir resmi soruşturma ve araştırma yapıp yapmadığı?

Bu soruyu yönelttiğimiz Rıdvan Akar, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Ecevit'in, görüşme yaptıkları sırada bu soruyu yanıtlayabilecek durumda olmadığına dikkat çekiyor ama ardından şunu ekliyor: "Ne yazık ki, anladığımız kadarıyla bir şey yapılmamış."

Haftalık Tempo dergisinin son sayısında yer verdiği rapor, Birgün gazetesinin "Maraş katliamı dosyası açılsın" başlıklı dizi yazısındaki iddiaları güçlendirirken, 12 Eylül'e giden süreçte kilit isimlerden olan ve kitle kıyımlarının ardındaki "güç"ü temsil eden ABD Büyükelçiliği İkinci Katibi Alexander Peck'i de bir kez daha gündeme getiriyor.

Ciddi bir kaynak" MİT'i suçluyor
BÜLENT
Ecevit'in özel arşivinden çıkan raporda yer alan isimler ve değerlendirmeler, Kahramanmaraş katliamına önemli bir ışık tutuyor:

"2- C.H.P. İktidarı devraldıktan sonra, vuku bulan büyük olayların (Malatya, Sivas ve Kahramanmaraş) çıkacağına dair bir iki ay evvelinden haber verilmediğinden yüzlerce vatandaşımızın can ve milyonlar mal kaybına sebebiyet vermişlerdir. Önceden haber vermeleri bir tarafa, üstelik olayın yaratılmasında en etkin rol oynamışlardır. Nitekim yeni vuku bulan Kahraman Maraş olayı, başta Türkeş, Kahraman Maraş Milletvekili Mehmet Yusuf Ö. olmak üzere, MİT'ten Şahap H., Ali K, Mehmet K., Avukat Metin E., Nart K.'ın müşterek planlamaları ile çıkarılmış. 3- Teşkilatın en iyi, dürüst, şerefli, kanunların uygulayıcısı olup, 1975-1976 senelerinde Adana ve bölgesi Daire Başkanlığı yapan Selahattin Y., gerek Anarşik olaylar ve gerekse Silah Kaçakçılığın en çok vuku bulduğu Adana Bölgesi'nde gösterdiği insan üstü bir gayretle tamamiyle yok etmiş, en sonunda uzun takip sonunda yakaladığı 12 MMP 'li Genel Savcılığa teslim edip tevkifini isteyince, yardımcısı, Mart K. gizlice durumu Şahap H.'e, o da Türkeş'e bildirince Türkeş Gençlerin tevkiflerini önlemeyince, bu

kerre Selahattin Y.'un Adana'dan uzaklaştırılması için her çareye baş vurmuş neticede; Teşkilatın üstten yaptıkları ba...?...ları şerefine yediremeyerek emekliliğini isteyerek emekliye ayrılmak mecburiyetinde kelmıştır. Selahattin Y.'un ayrılmasıyla Adana Bölgesini ele geçiren Türkeş, derhal oraya Şahap M.'in tavasutuyla Nazif A.'u tayin ettirerek Güney Bölgesini ele geçirmiş ve Kahramanmaraş olayını hatlıkla tertip ettirmiştir. Eğer Mit olayın içinde olmasaydı, muayyen m........? rakları olan Kahramanmaraştan her türlü istihbaratını aylar evvel alır v....? olayın zuhur etmesine meydan vermezdi. 4- M.H.P nin bir organı haline gelen MİT, C.H.P zamanın meydana g...? len büyük olayları, yapan ve yaptıran M.M.P lilere ait hiçbir istihbarat ve bilgi verilmeyip saklanmış, sadece sola ait bilgiler aktarılmak suretiyle olayı sola mal etmiştir.

5- kurulan sıkı yönetim mahkemelerine, sağa ait raporların verilmemesi, sadece sola ait raporların verilmesi hususunda Türkeş'in MİT'deki bu elemenlarına talimat vermiştir. Bu şahıslar aynı uygulamanın çabası il....? solu mahkum ettirmek, sağı serbestliğe kavuşturmaya çalışmaktadır. Bu uy.....? lama Türkeş'in tlimatı dahilinde çok gizli tutulmaktdır."