Mardin’deki TIR kazası davasında bir sanık tahliye
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Mardin'in Derik ilçesinde 21 kişinin hayatını kaybettiği iki TIR kazasına ilişkin davanın duruşmasında tutuklu sanıklardan biri tahliye edilirken, Cengiz Holding, Karayolları ve Emniyet Müdürlüğü hakkındaki suç duyurusu talepleri reddedildi.

Mardin’in Derik ilçesinde geçen sene 20 Ağustos'ta meydana gelen ve 21 kişinin hayatını kaybettiği iki TIR kazasına ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması, Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüldü. Tutuklu yargılanan şoförler Umut Gündüz ve Yunus Şataflı bulundukları cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlanırken, tutuksuz yargılanan TIR’ların bağlı olduğu firma sahipleri Kerem G., Mehmet A. ve Kerevan Mesut G. ise duruşmaya katılmadı. Yunus Şataflı önüne çıkan araca çarpmamak için sağ tarafa kaçtığını ancak sağ tarafa kaçmasıyla beraber kazanın meydana geldiğini belirtti. Dosyada HTS kayıtlarının henüz çıkmamasını eleştiren avukat Alican Çekmez, soruşturma ve kovuşturma aşamasında sorumluların daraltılmak istendiğini kaydetti. Cengiz Holding’e ait Eti Bakır firmasını kasteden Çekmez, "O şirket yetkililerinden bir tanesi bile bu güne kadar buraya gelip ifade vermemiştir. Neden sadece şoförlerin yargılaması yapılmaktadır" dedi. 

SORUMLULARI SIRALADI

Avukat Agit Önel ise raporlara baktıklarında içi boş, değerlendirme yapılmayan raporlar hazırlandığını belirterek, "Eti Bakır firması yönünden değerlendirme yapılmasını istiyoruz. Eti Bakır ihmali olan şirkettir. Bunu söylerken hukuken söylüyoruz. Eti Bakır olması gerekenden fazla yük yüklemiştir. Bu anlamda sorumludur. Verebileceği yük miktarı bellidir. Yolun mesafesine göre yük vermek zorundadır. Yolun eğimli olduğunu bilen bir firma olduğu için bu araçlara yük vermemesi gerektiğini bilmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü sorumludur. Yolun eğimi, kaçış rampası olmaması ihmalleridir. Derik Emniyet Müdürü kusurludur. Şu an burada yargılanması gerekmektedir. Yolun trafiğe kapatılması gerekiyordu” diye konuştu. Kısa bir ara veren mahkeme ardından şoförlerden Umut Gündüz'ün tahliyesine, diğer sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, suç duyurusunda bulunulması yönündeki taleplerinin reddine ve ATK’ye yazı yazılarak, yeniden rapor hazırlanmasının istenmesine de karar verdi. Bir sonraki duruşma 19 Eylül tarihine ertelendi.