Marmara Denizi'nde şubat aylarında görülmeye başlanan ve yaklaşık 3 aydır etkili olan deniz salyası, Bursa'nın Mudanya ilçesinin sahil kesimini de kapladı.

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan ‘salya’ Mudanya sahilini de kapladı!

Marmara Denizi'nde etkili olan ve balıkçıları zor durumda bırakan deniz salyası (müsilaj) Mudanya sahillerini de kapladı.

Yat limanında, deniz salyasının balıkçı teknelerinin çevresini kapladığı görüntüler dron kamerasına yansıdı. DHA’da yer alan habere göre, deniz salyası teknelerin etrafını çevreledi. Yaşanan deniz kirliliği, görenleri şaşkına çevirdi.

‘TEKNE MOTORLARINDA ARIZAYA NEDEN OLUYOR’

Deniz salyası nedeniyle zor anlar yaşadıklarını belirten balıkçı Engin Ünsal, "Hava sıcaklığının 20 dereceyi geçmesiyle birlikte dipte biriken salyalar su yüzüne çıktı ve görüntü kirliliğine neden oldu. Bizlere de zararı oldu. Su soğutmalı teknelerdeki makinelerin motorlarında arızaya sebep oluyor. Şu an denizin yüzeyine çıktı fakat bir ay öncesine kadar balıkçıların ağlarına yapışıyordu. Balık yakalamalarına engel oluyordu. Şu anlık bu zararlarını biliyoruz" dedi.

marmara-denizi-ni-etkisi-altina-alan-salya-mudanya-sahilini-de-kapladi-872990-1.

MARMARA İÇİN KİRLİLİK UYARISI GELMİŞTİ

“Müsilaj” sorununun hala çözülemediğini aktaran Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, acilen arıtma tesisleri kurulması gerektiğini söylemişti. Denizin kirliliğe dayanacak gücü kalmadığını belirten Sarı, şunları söylemişti:

“Müsilaj denilen bu olayın 18’inci yüzyıldan beri var olduğunu biliyoruz. Ancak Marmara Denizi’nde, bugün yaşadığımız boyutlarda hiç olmadı. Bunun çeşitli nedenleri var. 2014 yılından bu yana Marmara Denizi’ndeki sıcaklık, bugün olduğu gibi mevsim normallerinin 2-2,5 kat üzerinde seyrediyor. Müsilaj, denizde 5-30 metrelik bir derinliği kapsıyor. Balıkçılar, ocak ayından bu yana perişan. Şimdi turizm sezonuna giriyoruz. Denizdeki bitkisel planktonların bakterilerle birleşmesiyle ortaya çıkan bu biyolojik bu olayın, turizmi de etkileyeceğinden kuşku duyuyoruz.”