Türkiye’nin ilk iklim davası kurutulan Marmara Gölü’nün balıkçıları adına açıldı. Balıkçıların avukatlığını yapan Cem Altıparmak, “Bu davada, sorumluluğun tamamen idarede olduğunu ve bunun sonucunda ortaya çıkan zararlardan da idarenin sorumlu olduğunu ispatlayacağız” dedi.

Marmara Gölü’nün balıkçıları adına açıldı: Türkiye’de ilk iklim krizi davası

Aycan KARADAĞ

Manisa’nın Salihli, Gölmarmara, Ahmetli ve Saruhanlı ilçeleri sınırları içerisinde yer alan ve 100’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan Gölmarmara Gölü yok olma riski ile karşı karşıya. Göl, 2011 yılından 2021 yılına kadar geçen 10 yıllık süreçte, devlet kurumlarının hatalı su politikaları sonucunda, yüzey alanının yüzde 98,18'lik bir kısmını kaybetti ve neredeyse tamamen kurudu.

Kamu idaresinin, kuruttuğu göl sebebiyle balıkçı kooperatifinden kira bedeli talep etmesi ve kooperatife ödeme emri göndermesi ise bardağı taşıran son damla oldu. Bunun üzerine Marmara Gölü’nün balıkçı kooperatifi adına Manisa İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava, Türkiye’nin ilk iklim davası olarak kayıtlara geçti.

'İDARENİN SORUMLU OLDUĞUNU İSPATLAYACAĞIZ'

Davacı balıkçı kooperatifinin avukatlarından Cem Altıparmak, açılan davaya ilişkin değerlendirmesinde, “Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadeledeki sorumluluklarını görünür kılmak ve bu sorumluluklara aykırı davrandığını tespit ettirmek için, bu davayı bir iklim davası olarak açtık. Bu davada, devletin hatalı ve plansız su politikalarının gölün kurumasına yol açtığını, sorumluluğun tamamen idarede olduğunu ve bunun sonucunda ortaya çıkan zararlardan da idarenin sorumlu olduğunu ispatlayacağız” şeklinde konuştu.

İklim ve çevresel adalet açısından gerçek bir toplumsal ve yargısal dönüşümün, stratejik nitelikteki iklim davaları ve yargısal araçların etkin kullanımı ile sağlanabileceğini söyleyen Av. Özlem Altıparmak ise “Bu dava, iklim davası olarak bir ilk niteliğinde. Ancak Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele için etkin bir strateji ve eylem planı oluşturup uygulamadığı sürece, bu iklim davalarının devamı mutlaka gelecektir” dedi.