Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak, tarıma can suyu veren, yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaptığı bilinen Marmara Gölü’nde su seviyesi 40 cm'ye düştüğünü söyledi.

"Marmara Gölü’nün kurumasına izin vermeyeceğiz "

BİRGÜN EGE

Akhisar Çevre Derneği ve Salihli Çevre Derneği dün Gölmarmara'nın kurumasına dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Marmara Gölü’nde düzenlenen basın açıklamasına Akhisar, Salihli, Gölmarmara ve Ahmetli’den çeşitli odalar ve demokratik kitle örgütleri ile vatandaşlar katıldı. Akhisar

Basın açıklamasına CHP, İYİ Parti, SOL Parti, EMEP, HDP ve Emekli-Sen temsilcileri de destek verdi.

Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak, tarıma can suyu veren, yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaptığı bilinen Marmara Gölü’nde su seviyesi 40 cm ye düştüğünü söyledi.

Marmara Gölü’nün yanlış politikalar yüzünden kuruduğunu dikkat çeken Boşnak, “Gölün çevresindeki çok geniş düzlükler, pek çok yatırımcının iştahını kabartmaktadır. Gediz’in suyu aşırı kirlenmiştir. Gediz’den göle su veren regülatörler artık kullanılmamaktadır. Onun yerine, Gümüşçay Deresi üzerine HES yapılarak suları gasp edilmiştir. Marmara gölünü besleyen Gördes Çayı’nın (Kum çay) suları Gördes barajında tutulmakta, buradan Marmara Gölüne su verilmemektedir. Gediz ovasında, Biyogaz tesisi gibi birçok tesis kurulmakta, havzanın suları Marmara gölüne verilmek yerine bu kirli sanayilere tahsis edilmektedir” dedi.

Marmara Gölü daha fazla kurumadan, bir an önce göle hayat veren Kum çayı ve regülatörlerin sularını yeniden Marmara Gölü’ne akıtılmasını isteyen Boşnak, “Çiftçilik ve balıkçılıkla geçimini sağlayan binlerce insanın, sayıları 20.000 den fazla yüzlerce tür kuşun, endemik balıkların çığlıklarına kulak verin. Ekolojik denge için büyük önem taşıyan Marmara gölüne gereken önemi verin, onu hayata döndürün. Yarın çok geç olacak, Marmara Gölü can çekişiyor, seyirci kalmayın, görevinizi yapın” diye konuştu.