Marmara Park inşaatında katledilen işçiler için adalet!

Adalet Arayan İşçi Aileleri, her ayın ilk pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde bu ay, 5 yıl önce Marmara Park AVM inşaatında 11 işçinin katledilmesiyle ilgili yargı sürecine dikkat çekti. Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından davanın yeniden görüleceğini belirten aileler, bir kez daha adalet talep etti.

İstanbul Galatasaray Meydanı’nda 64’üncü kez bir araya gelen işçi aileleri adına açıklamayı, Davutpaşa patlamasında yaşamını yitiren Kadir Cesur’un eşi Arzu Cesur okudu. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, bu yılın ilk 8 ayında en az bin 338, sadece ağustos ayında ise en az 217 işçinin iş cinayetlerinde can verdiğini belirten Cesur, “İş cinayetlerine dur diyebilmek için Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne başlamıştık, devam ediyoruz” dedi.

Yargıtay kararı bozdu
İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında 11 Mart 2012’de yaşanan çadır yangınında 11 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine değinen Cesur, Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ‘yasaya ve hukuka aykırı kararı’ işçi aileleri olarak temyiz ettiklerini hatırlattı. Cesur, “Yargıtay 12. Ceza Dairesi ‘Esenyurt Marmara Park AVM davasındaki kararı; sorumluların tespit edilememesi, dosya kapsamında olmayan ancak sorumluluğu bulunan Kayı İnşaat yetkilileri ve diğer kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmaması ve kusur durumu değerlendirmesinde bilinçli taksir koşullarının oluşup oluşmadığının değerlendirilmemesi nedeniyle 30 Haziran’da bozdu” diye konuştu.

Yangının çıkacağı biliniyordu
Ailelerin gönüllü hukukçularından Gökhan Küçük de Esenyurt’ta gerçekleşen katliamın göz göre göre yaşandığına dikkat çekti. Şantiyedeki iş güvenliği uzmanlarının incelemelerinde elektrik kablolarının suların içinden geçtiğini tespit ettiğini, bunun gibi birçok ihmal nedeniyle toplantılarda sürekli ‘koğuşlarda yangın çıkabilir’ uyarısı yaptıklarını anlatan Küçük, yangının çıkacağı belli olmasına rağmen ‘ek maliyet’ gerekçesiyle gerekli önlemlerin alınmadığını, mahkemede de bunun itiraf edildiğini söyledi. 11 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin ‘bilinçli taksir’ ile işlendiğini vurgulayan Küçük, sonuna kadar davanın takipçisi olacaklarını ifade etti.