‘Masaya dönüş’ için çağrıya devam

HÜSEYİN ŞİMŞEK-huseyinsimsek@birgun.net


HDP, kongre öncesi topladığı iki günlük ‘Yarını bugünden kuruyoruz’ başlıklı konferansta çözüm süreci, çatışma bölgelerinde yaşananlar, yeni anayasa yapım süreci ve partinin yeni yönetimini tartışıldı.

Çözüm masasına dönüş koşullarının da konuşulduğu konferansta, sokağa çıkma yasakları ve sivil kayıpların varlığı, sürecin yeniden başlamasına en büyük engel olarak gösterildi. HDP’nin Türkiye’nin en büyük üçüncü partisi olduğunun altını çizen delegeler, milletvekillerinin hükümete ve PKK’ye silahların bırakılması konusunda çağrıda bulunmaya devam etmesini istedi.

‘HDP hedefte’
Delegelerin dikkati çektiği bir başka nokta ise yaşanan çatışmaların sorumluluğunun HDP’ye yüklenerek partinin hedef haline getirilmesi oldu. Kamuoyuna kendilerini yeterince anlatamadıklarını düşünen delegeler, bu konuda eleştiride bulunarak medyanın daha etkin kullanılmasını istedi.

Göreve devam
Öte yandan eş başkanlık görevine devam etmek istemediği yönünde açıklamalar yapan Selahattin Demirtaş’ın görevine devam etmesine dair görüş birliğine varılan konferansta Figen Yüksekdağ’ın da pozisyonunu koruması istendi. Bu gelişmenin ardından Pazar günü yapılacak kongrede başka adayların çıkmaması ve mevcut eş başkanların göreve devam etmesi kesinleşti.

MYK değişecek
Konferansta alınan bir başka karar ise Parti Meclisi’nde (PM) ve Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) köklü değişikliklerin yapılması oldu. 100 kişilik PM’de başta geçici hükümet bakanlığını parti kararına rağmen kabul etmeyen Levent Tüzel olmak üzere birçok isimle yollar ayrılacak.
MYK’de ise gençlere, kadınlara ve Kürt siyasetinden gelen isimlere ağırlık verilecek. HDP içerisinde bulunan bileşenlerin tümünün Cuma gününe kadar PM ve MYK adaylarını belirlemesi bekleniyor.

‘Yeni anayasa sürecinin dışında kalınmasın’

Demirtaş’ın konferansın açılışında yapılması planlanan yeni anayasaya yönelik “Yeni anayasaya evet ama oraya giderken yoldaki mayınları temizlemeye de evet demeliyiz” çıkışına delegelerden destek geldi. Söz alan delegelerin büyük çoğunluğu, yeni anayasa yapım tartışmalarında partinin sürecin dışında kalmamasını istedi. Delegeler bu tutumlarıyla parti yönetimine, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na üye verilmesi mesajını verdi.