Yaz sıcaklarıyla birlikte maske kullanmak daha zor hale geldi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın, sıcaklık, nem ve terin etkisiyle maske kullanımına bağlı cilt sorunlarının artacağına dikkat çekti.

Maske kullanımı sıcakta daha zor

Dilara ŞİMŞEK

yaklaşık 2 senedir hayatımızda olan Covid-19 salgınıyla birlikte maske kullanımı cilt sorunlarını artırdı. Maske kullanımı yaz sıcağıyla birleşince bu sorunlarda artış kaçınılmaz oldu. Yaz aylarında sıcak, nem ve terin etkisiyle maske kullanımına bağlı cilt problemleri daha fazla ortaya çıkabiliyor. Maskenin temas ettiği yerlerde başta sivilcelenme, egzama, kızarıklık, kabuklanma, kuruluk ayrıca terlemenin de eşlik etmesiyle kulak arkasında tahriş ve çatlaklar oluşabiliyor.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Ayfer Aydın, maske dolayısıyla ciltte renk eşitsizliklerin görülebileceğini kaydetti. Cildi korumaya yönelik ipuçları veren Uzm. Dr. Aydın, cilt sorunlarının maske nedeniyle artabileceğine dikkat çekti: “Yaz aylarında maskenin kapattığı alanlar güneş almazken, diğer alanlar güneşe maruz kalacağı için yüzümüzde lekelenmeler, renk eşitsizlikleri gelişebilir.Aynı zamanda maskenin altında kalan kısım sıcaklar ile birlikte daha kolay terleyip havasız kalacağı için bu bölgelerde yağlanma, komedon artışı (siyah ve beyaz noktalar) ve sivilcelenmeler yaşanabilir. Yine eğer varsa yüzdeki egzamalar, seboraik dermatit gibi özel deri hastalıklarında da maskeye bağlı havasızlık, terleme ve sürtünmeden dolayı artış görülebilir.”

GÜNEŞ KORUYUCU SEÇİMİNE DİKKAT

Güneş koruyucuların önemine değinen Uzm. Dr. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maske dolayısıyla gelişebilecek bu renk eşitsizliklerini önlemek için güneş koruyucu kullanmak büyük önem taşıyor. Çünkü maskenin altında kalan ve güneş görmeyen bölgeler beyaz; güneş gören alanlar daha koyu renkte olacaktır. Yağlanmaya, sivilcelenmeye meyilli ciltte ise güneş koruyucular sivilce gelişimini arttıracağı için yağsız bir güneş koruyucu seçmek çok daha sağlıklı olur. Yağlı güneş koruyucular zaten maske altında terleme ve yağlanmaya müsait cildi oldukça olumsuz etkileyebilir.”

Pandemi dönemi boyunca kullanmak zorunda olduğumuz maskenin yaratabileceği deri hastalıklarını önlemek oldukça zor. Bu dönemi cildimiz zarar görmeden atlatmak için cildimize uygun ürünler kullanmamız gerekiyor.”
Öte yandan Uzman Dr. Ayfer Aydın, maskenin tetiklediği bir cilt hastalığı durumunda en doğru tercihin cilt doktoruna başvurmak olduğunu sözlerine ekledi.