İstanbul’da 65 yaşın üzerinde bir emekçi kadın belediye otobüsünden indirilmek istenince “Maske takılı, hasta da değilim, 3 tane merdiven sildim, çalışmazsam açım” dedi. TÜİK verilerine göre 65 yaşın üzerinde 80 bini sigortasız 119 bin emekçi bulunuyor.

Maskem takılı, çalışamazsam açım

Ekonomi Servisi

65 yaşının üzerinde olmasına rağmen çalışmak zorunda olan bir yurttaş, koronavirüs tedbirleri gerekçe gösterilerek otobüsten indirilmek istendi.

DHA’nın haberine göre İstanbul Avcılar’da yaşanan olayda şoför tarafından indirilmek istenen 65 yaşının üzerindeki yurttaş çalışmak zorunda olduğunu söyledi. Yaşlı kadın, kendisine tepki gösterip şoför için “Görevini yapıyor” diyenlere, “Maske takılı, hasta da değilim. 3 tane merdiven sildim, çalıştım. Ben çalışmazsam açım. Versin biri parayı tamam gitmem otururum. Beni kim getirip götürecek” dedi.

Bazı yurttaşlar ise yaşlı kadına “Sana çalışma diyor ama geçinecek parayı sağlamıyor”, “Tok açın halinden anlamaz” diye destek verdi.

HÜRRİYET’İN AYIBI

Tüm bu gerçeklere sırtını dönen Hürriyet’in internet servisi, yaşlı kadının feryadını “65 yaş üstü kadının otobüse binme ısrarı” başlığıyla görmesi de sosyal medyada tepkilere neden oldu.

65 YAŞ ÜSTÜNÜN DURUMU

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre eylül ayı itibariyle 65 yaşın üzerinde olup da istihdamda olan tam 772 bin yurttaş bulunuyor. Bunların da tam 119 bini ücretli veya yevmiyeli şekilde emeği karşılığında geçinmek zorunda. Üstelik 65 yaşın üzerindeki bu 119 bin emekçinin çoğu SGK’ye kayıtlı olmadan sigortasız çalışıyor. TÜİK verilerine göre 65 yaşın üzerindeki ücretli veya yevmiyeli çalışanlarından 80 bini SGK’ye kayıtlı değilken, 39 bini SGK’ye kayıtlı. 65 yaş üstü emekçilerin durumu bununla da sınırlı kalmıyor. Bu yaş grubundaki 28 bin emekçi de iş arıyor ancak bulamıyor. Üstelik bu yaş grubunun talip olduğu işler masa başı işler de değil. TÜİK verilerine göre 65 yaş üstü ücretli çalışan 119 bin emekçinin 94 bininin üniversite mezuniyeti bulunmuyor.

İŞ CİNAYETLERİNDE ÖLENLERİN YÜZDE 10’U 65 YAŞ ÜZERİNDE

TÜİK verilerine göre tüm ücretlilerin sayısı 19 milyon 209 bin. 65 yaş üstü ücretlilerin sayısının 119 bin olduğu düşünülürse her 1000 ücretliden 6’sının 65 yaş üzerinde olduğu ortaya çıkıyor. Buna karşılık iş cinayetlerinde ölüm oranları 65 yaş üzerinde yoğunlaşıyor. İleri yaştaki emekçiler içinde ölümlerin en yaygın nedeni ise mesaideki kalp krizleri. İSİG Meclisi’nin en son raporuna göre kasım ayında en az 294 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Bu işçilerin 112’si 51-64 yaş grubunda, 29’u ise 65 yaş ve üstü yaş grubunda. Başka bir hesapla ücretlilerin binde 6’sını oluşturan 65 yaş üzerindeki emekçiler, sadece kasım ayındaki iş cinayetlerinin yüzde 9,8’ini oluşturdu.

65 yaş üstü işgücü ne durumda?

►Kendi hesabına çalışan: 423 bin kişi
►İşveren: 74 bin kişi
►Ücretli veya yevmiyeli: 119 bin kişi
►Ücretsiz aile işçisi: 156 bin kişi
►İş arayıp bulamayan: 28 bin kişi

Kasım ayı iş cinayetlerinde ölenlerin yaş aralığı;

►51-64 yaş arası: Yüzde 38,1
►50 yaş altı: Yüzde 52,0
►65 yaş ve üstü yurttaşlar: Yüzde 9,9