Mavi Gözlü Dev, dört bir yanda şiirleriyle anıldı

Haber Merkezi

Şiirin unutulmaz ismi Nazım Hikmet, ölümünün 59'uncu yılında pek çok yerde etkinliklerle anıldı. 3 Haziran 1963'te 61 yaşında hayata gözlerini yuman Mavi Gözlü Dev için Rusya'nın başkenti Moskova'daki mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği himayesinde Moskova Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ve Moskova Nazım Hikmet Kütüphanesinin iş birliğinde Novodeviçye Mezarlığı'nda tören yapıldı.

İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Sanatçılar Parkı’ndaki Nâzım Hikmet Anıtı’nın önünde anma etkinliği gerçekleştirildi. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Beşiktaş Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen programda; Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Tiyatrocu Altan Gördüm, Nâzım Hikmet şiirleri okuyacak, Mazlum Çimen şarkılar seslendirecek. Ataşehir Belediyesinin düzenlediği Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri ise başladı. Şiir Günlerine Türkiye’den ve yurt dışından birçok şair katılacak. Şiir Günlerinin bu yılki onur konuğu ise, Akademisyen, Şair ve Yazar Cevat Çapan… Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Adalar Vapuru ve Ataşehir Amfili Park’ta üç gün boyunca şiirler okunacak, şarkılar söylenecek ve şaire duyulan sevgi her yerden yankılanacak. İstanbul’un simgelerinden Şehir Hatları vapuru da Şiir Günlerinde bir günlüğüne “Şiiriçi Hatları Vapuru”na dönüşecek.

İzmir Dikili Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ortak etkinliği “Çocukların Barışı” sergisiyle başladı. Vakıf Danışma Kurulu Üyesi, Gazeteci Barış Terkoğlu “Nâzım Hikmet’in Vatandaşlık Hakkı” adlı söyleşiye konuşmacı olarak katıldı. Nebil Özgentürk ve Bir Yudum İnsan ekibinin hazırladığı “Nâzım Hikmet 120 Yaşında, Nâzım Hikmet Vakfı 30 Yaşında” belgesel gösteriminin ardından Serenad Bağcan anmada Nâzım Hikmet şarkıları seslendirdi.