Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nda 'mavi kuyruklu bülbül' görüldü. Türkiye’de 4'üncü kez görülen türü fotoğraflamak isteyen kuş gözlemcileri deltaya geldi. Mavi kuyruklu bülbül ilk defa 2018 yılında görüntülenmişti.

Mavi kuyruklu bülbül, 4’üncü kez görüldü

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından, 359 kuş türünün bulunduğu ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde sürdürülen halkalama çalışmaları sırasında 'mavi kuyruklu bülbül' kuşu görüldü.

Mavi kuyruklu bülbül, ölçümleri yapıldıktan sonra yeniden doğaya salındı. Türkiye'de, 4'üncü kez görülen türü fotoğraflamak isteyen kuş gözlemcileri deltaya geldi. İstanbul, Ankara ve Malatya'dan deltaya gelen kuş fotoğrafçıları, mavi kuyruklu bülbülü fotoğraflamak için 56 bin hektarlık deltada, nöbete başladı.

'KIZILIRMAK DELTASI’NIN 359'UNCU TÜRÜ'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, halkalama çalışmaları sırasında deltada 'mavi kuyruklu bülbül' görüldüğünü ifade etti.

Yavuz, "Bu kayıt bizi heyecanlandırdı, mavi kuyruklu bülbül Finlandiya, Rusya, Tayvan’a kadar dağılım gösteren bir tür. 1980’li yıllarda Asya'nın yoğun fırtınalı dönemlerinde Avrupa’da nadir olarak rastlanılan bir türdü. Ama son zamanlarda dağılım alanının Batı’ya doğru kaydığını görüyoruz. Son yıllarda mavi kuyruklu bülbülü Avrupa’da da sık görüyoruz. Türkiye’de de bu 4’üncü kaydı, geçen sene Kızılırmak Deltası’nda yine yakalamıştık. Mavi kuyruklu bülbül, Kızılırmak Deltası’nın 359’uncu türüydü. Yaptığımız çalışmalarla nadir türler ağlarımıza takılıyor ve bu kuş türlerini Kızılırmak Deltası’nın kuş listesine ekliyoruz" dedi.

'HEDEFİMİZ MAVİ KUYRUKLU BÜLBÜLÜ GÖREBİLMEK'

DHA'da yer alan habere göre mavi kuyruklu bülbülü görmek için Malatya'dan Samsun’a gelen kuş fotoğrafçısı Mehmet Doğan da, "Endemik türler çok fazla, hedefimiz mavi kuyruklu bülbülü görebilmek. Sabah saat 06.00 civarında 5 arkadaş deltaya geldik, bölgede kuşu arıyoruz ve inşallah bulacağız. Şu ana kadar 10 kuş türünü gördük, pazar gününe kadar buradayız, bu süre zarfında mavi kuyruklu bülbülü arayacağız" şeklinde konuştu.

İLK DEFA 2018'DE GÖRÜNTÜLENDİ

Doğa Derneği'nin aktardığına göre soğuk iklimlerde yaşayan ve göçmen bir tür olan mavi kuyruklu bülbül Türkiye’de ilk defa Hüseyin Buğday ve arkadaşları tarafından Konya’da Kozanlı Gökgöl yakınlarında fotoğraflandı. Düzenli olarak Doğu İskandinavya, Sibirya, Moğalistan'da üreyen mavi kuyruklu bülbüllerin büyük kısmı Güney Çin'de kışlıyor. Tür zaman zaman yayılışının çok daha batısında, Avrupa ülkelerinde de görülebiliyor. Turuncumsu kanat tüyleri ve ismini aldıkları mavi kuyruklarıyla diğer kuşlardan ayırt ediliyor. Daha önceki yıllarda bu tür Türkiye'de bir kere kaydedilmiş fakat görüntülenmemişti. Hüseyin Buğday ve arkadaşlarının gözlemi mavi kuyruklu bülbülün görüntülendiği ilk gözlem olarak Türkiye kuş literatürüne dahil oldu.

mavi-kuyruklu-bulbul-4-uncu-kez-goruldu-796178-1.
Fotoğraf: Hüseyin Buğday