TOKİ tarafından 51 milyon TL'ye satılan Mavişehir'deki alanda açıklama yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ranta hayır derken, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Melih Yalçın ise alanın bedelsiz şekilde belediyeye devir edilmesi gerektiğini söyledi.

Mavişehir’de ranta hayır!

BERKAY SAĞOL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından halkın kullanımı için ayrılan, Karşıyaka’nın Mavişehir bölgesinde bulunan Rekreasyon Alanı ve Açık Spor Tesis Alanı’nın geçtiğimiz günlerde satışının yapılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ev sahipliğini yaptığı toplantıya, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Serdar Koç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, İzmir Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer ile çok sayıda vatandaş katıldı.

FLAMİNGOLARIN BAŞKANI OLACAĞIMIN SÖZÜNÜ VERDİM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Bugün sizlerle beraber olmaktan gurur duyuyorum. TOKİ tarafından satışa çıkarılan ve çok ciddi tartışmalara sebep olan rekreasyon alanıyla ilgili toplandık. 21 bin 432 metrekare büyüklüğündeki rekreasyon alanı 51 milyon 900 bin gibi uçuk fiyata kim olduğu bilinmeye kişilere satıldı. Sonra soracağımızı en başta soralım; rekreasyon alanlı bu arazi bu yüksek bedelle niye satıldı? Satın alanlar niye açıklanmıyor? Burada bizim bilmediğimiz ne var? Neden şeffaf davranılmıyor. Bu alan Gediz Deltası’nda yer alan çok özel bir alan. Kamu kullanımı için ayrılmış alanı satın alan kişiler nasıl bir tasarrufta bulunmayı planlıyorlar? Bu satışı engellemek için Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın çok büyük bir çaba harcadığını biliyorum ve teşekkür ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve tüm İzmir halkı astronomik rakamlarla satılan bu alanların ranta kurban edilmemesi için her türlü mücadeleyi verecektir. Yola çıkarken sadece bize yo veren insanların değil flamingoların, suyun, toprağın, havanın da başkanı olacağımın sözünü vermiştim. Bu söz öylesine söylenmedi. İzmir’in tüm değerlerini korunmasına işaret ediyor. Doğa iyiyse biz de iyiyiz. İçecek suyumuz, soluyacağımız havamız kalmadığında kimse için binaların, rantın, paranın hiçbir önemi kalmayacak” diye konuştu.

ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Özel alanla ilgili rant projesine asla izin vermeyeceklerini söyleyen Soyer, "İzmir’in doğa ve kültürel mirasının tahribatına engel olacağız. Kimse bu alanları rant kapısı olarak görmesin. En güzel doğal alanlardan birinin korunması için bakanlıklara, valiliğe, İzmir’in tüm odalarına çağrı yapmak istiyorum. Bizimle aynı hassasiyeti paylaştığınıza inanıyor ve yapılaşmaya izin verilmemesi yönünde irade koymanızı rica ediyorum. Bir belediye başkanının en önemli görevinin görev yaptığı kentin tarihi, doğal değerlerini korumak olduğunu düşünüyorum. Diğer görevler sonradan gelir. Değerleri korumak asli görevimizdir. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Biz vazgeçmeyeceğiz, belediye başkanı olarak görevlerimizi yerine getirmek için nefesimizin sonuna kadar çalışacağız” dedi.

KARŞIYALIYA AİT OLANI KARŞIYAKA'YA BIRAKIN

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise,“Bugün burada sizleri buluşturan değerler var. O değerler; yurtseverlik, Karşıyaka’ya duyulan saygı ve sevgidir, yoldaşlıktır, kardeşliktir. Bu ortak duygularla daha önce defalarca dile getirdiğimiz ancak henüz bir karşılık almadığımız bir talebimizi daha güçlü bir sesle bir kez daha dile getirmek için bir araya geldik. Bu ülke güzel ülkemiz, tarihinden, doğasından beslendiğimiz ve güç aldığımız Türkiye’miz insanlık tarihindeki su teşkil eden kararlar gördü. Burada yeni bir suç işlenmesin diye Karşıyaka’ya haksızlık edilmesin demek için buradayız. Bu alan şehrin kullanımına ayrılmış bir alandır, öyle kalmadır. Cennet yaşamın izlendiği özel bir alandır. İtirazımız o nedenledir. Bu alan hiçbir şekilde özel mülkiyete satılmamalı, yapılaşmaya açılmamalıdır. Doğanın bu eşsiz armağanından insanlar mahrum kalmasın. Bu doğayı mesken edinen canlılarımız burayı terk etmesin. Büyük pişmanlıklarla baş başa kalmak istemiyoruz. İtirazımız bundandır. Başta TOKİ olmak üzere tüm kurumlara haklı talebimizi duymaya davet ediyorum. Karşıyaka ve Mavişehir başta olmak üzere yeşil alanları, rekreasyon alanlarını ve bunları gibi sosyal donatı alanlarının özel kişi ve kuruluşlara satışının durdurulmasını istiyoruz. Bugün burada siyasi çalışma yapmıyoruz. Yaşadığımız kente sahip çıkıyoruz. Bu haklı mücadelemizin çarpıtılmasına asla izin vermeyeceğiz. Bugün burada hangi siyasi görüşten olursa olsun Karşıyaka bir bütündür ve tüm güzellikleriyle Karşıyakalılarındır. Bu düşüncede buluşan herkese teşekkür ediyorum. Halkın kullanımına bırakılması gereken alanda para kazanmayı düşünenler bir gün bu kenti gasp etmenin ağır yüküyle mutlaka yüzleşecektir. Halkımıza, kentimize, insanımıza yapılan suçun karşılığını mahkemede göreceklerdir. Lütfen bu girişiminizden vazgeçin, yapmayın! Karşıyakalıya ait olanı Karşıyaka’ya bırakın” ifadelerini kullandı.

BU ALANI BEDELSİZ BELEDİYEYE DEVREDİN

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Melih Yalçın'ın açıklamaları ise şu şekilde:

Bugün burada kamuya ayrılmış olan ve vatandaşların kullanımına ayrılması gereken alanın usulsüz şekilde satılması için toplanmış bulunuyor. TOKİ burayı hiç görmediğimiz bir şekilde sattı. Aslında başka bir sorun var. TOKİ kamu yararı çalışmalar yapmak üzere kurulmuş bir kurum. TOKİ’nin herkes bekler ki fakir fukaranın ev alması için kamunun da desteğini alarak evler yapması ve mümkünse ücretsiz dağıtması gerekiyor. Ama öyle oluyor mu? Hayır! Kurum bazı alanları imara açıyor ve ortaya rant çıkıyor. Yapılaşmaya açılana arsalar adını çok iyi bildiğiniz yandaş müteahhitlere peşkeş çekiliyor. 1 ile 7 milyon lira arasında satışa çıkıyor. Bu kent rantının yaratılıp yağma edilmesi, yandaşlara peşkeş çekilmesidir. Bunun kamu yararıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Planlanan alanlarda yeşil alanlar yaratmak zorunda. Çünkü plan bunu zorunlu tutuyor. Bu alanları yaratırken belediyeyle iş birliğine girmesi beklenir. Ama öyle olmuyor. Halkın kullanımına açık olması gereken bir alan ihaleye söz konusu oluyor. Öyle rakamlarla satışa çıkıyor ki buranın yeşil alan olarak halka açılması ve bedelsiz kullanılması pek mümkün görünmüyor. Bu yağmanın katmerli olmasıdır. Biz TOKİ’nin yaptığı satışı kabul etmiyoruz. Bunun kamuya yararının olduğunu da düşünmüyoruz. Burayı satın alanlar için bir notumuz var; sakın ha, ‘burayı satın aldık, imarlarla rant sağlanır, ticari alan yaratırız’ diye düşünüyorsanız bunu aklınızdan çıkarın. Buna kesinlikle izin vermeyiz. Bu yağma dönemi bitti artık. Buna ‘dur’ deme zamanı geldi. Biz bu sürecin takipçisiyiz. Talebimi şudur; bu alanı bedelsiz olarak Karşıyaka Belediyesi’ne terk edin gidin ve daha fazla peşkeş çekmeye çalışmayın.