Bütün ülkelerden yüzlerce şairin temsilcisi olan Dünya Şiir Hareketi 20. Yüzyılın en önemli şairlerinden Vladimir Mayakovski’yi 125.doğum gününde anıyor

Mayakovski 125. yaşında tüm dünyada anılıyor

ŞEBNEM SUBAŞI

20. Yüzyılın en büyük şairlerinden Vladimir Mayakovski, 125. doğum gününde tüm dünyada anılacak. Bütün ülkelerden yüzlerce şairin temsilcisi olan Dünya Şiir Hareketi, 20. Yüzyılın ilk sokak şairi ve geçen yüzyılın ilk halk devrimini kucaklamış şairi Vladimir Mayakovski için bir bildiri yayımladı.

Dünya Şiir Hareketi, “Halka Dönüş” başlığıyla yayımladığı bildiride, Mayakovski’nin doğum günü olan 19 Temmuz Perşembe günü, bütün ülkelerde düzenlenecek şiir dinletilerinde şairleri adaletsizliğe karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Bildiride ayrıca ‘DÖNÜŞ’ sloganıyla savaş karşıtı şiirlerin okunması istendi.

‘Bu düzene hayır’
Dünya Şiir Hareketi “Bu düzene hayır “dedi. Bildiride “İnsan emeğinin değerini yok sayan kapitalizmin, otomatizasyon ve robotlaştırma yoluyla intihar etmekte olduğunu biliyoruz. İnsanlığın kurtuluşu ve geleceği için nükleer silahların bütünüyle yok edilmesinden başka seçenek olmadığı herkesçe bilinen bir gerçektir” dendi.

“Ekim Devrimi’nin büyük şairidir”
Dünya Şiir Hareketi kurucularından Ataol Behramoğlu BirGün’e Mayakovski’yi ve yapılacak anma etkinliğini anlattı. Behramoğlu, Mayakovski’nin 125. doğum günü için düzenlenen etkinliğin şiirin tekrar toplumsallaşması, topluma dönük bir işlev üstlenmesi yönünde önemli olduğunu belirtirken, Mayakovski’nin 20. yüzyılın ve Ekim Devrimi’nin büyük şairi olduğunu ve bu etkinliğin şairi anmak ve yeniden toplumla buluşturmak için büyük önem taşıdığının altını çizdi. Mayakovski’yi kendi anadilinde okuma şansına sahip olduğunu dile getiren Behramoğlu, Mayakovski için ayrıca “Rusçayı, tıpkı bizim Nazım Hikmet’in Türkçeyi kullandığı gibi yeni bir yaklaşımla kullanan ve serbest nazım dediğimiz şiir türünü Rus şiirinde gerçekten çok büyük bir başarıyla gerçekleştiren, konuları bakımından da hem toplumsal konular hem de en kişisel konuları büyük bir ustalıkla işleyen büyük bir şair” ifadelerini kullandı.

Şiirin toplumun artık ilgi alanı dışına çıktığı söylentilerinin çok yanlış bir düşünce olduğunun altını çizen Behramoğlu; “Aslında bu yaşadığımız dünyadaki sistemler, bütün dünyada hakim olan tüketime dayalı sistemler, insanı kendi değerlerinden uzaklaştırmaktadır. Ama şiir insani değerleri her anlamda, hem toplumsal hem kişisel alanlarda en içten, en doğru, en incelikli ve en derin dile getiren bir sanat türüdür. Dolayısıyla büyük şairleri bu şekilde anmak ve onları yeniden toplumla buluşturmak önem taşıyor elbette. Bu bakımdan da önemli bir yıldönümüdür” dedi.

Türkiye’deki anma etkinlikleri
İstanbul’da Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi birlikteliğinde düzenlenecek dinleti, TYS Başkanı Mustafa Köz’ün konuşması ile başlayacak. Programın sunuculuğunu yapacak Cansu Fırıncı’nın Dünya Şiir Hareketi’nin bildirisini okumasının ardından, şairler Salih Bolat, Turgay Fişekçi, Ayten Mutlu ve tiyatro sanatçısı Metin Coşkun, Mayakovski şiirleri okuyacaklar. Müzisyen Ekrem Ataer ezgileriyle programa katılacak.

Aynı Gün Ankara’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezinin düzenleyeceği ve yine Dünya Şiir Hareketi bildirisiyle Mayakovski şiirlerinin okunacağı programa Dünya Şiir Hareketi kurucularından Ataol Behramoğlu, Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi adına Emre Falay, şair-yazar Abdullah Nefes ve bir gitar dinletisi sunumuyla Ahmet Kanneci katılacaklar.

***

Vladimir Mayakovski Kimdir?

19 Temmuz 1893’te Bağdadi’de doğan, öğrenciyken çarlık yönetimine karşı sokak gösterilerine katılan, Moskova Resim, Heykel ve Mimarlık Okulu’ndayken ilk şiirlerini yazmaya başlayan öte yandan 15 yaşındayken RSDİP-Bolşevik’e (Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi) giren, Şubat ve Ekim devrimlerini büyük bir coşkuyla karşılayan, birçok alanda birden, Devrim’in ve genç Sovyet devletinin başarısı için çalışan, halk devrimini kucaklamış ilk şair: Vladimir Mayakovski.