İngiltere'de maymun çiçeği hastaları üzerinde yapılan yeni bir çalışma, hastalığın şimdiki semptomlarının önceki yıllardaki vakalardan farklı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre, yeni maymun çiçeği vakalarında, genital bölgelerdeki cilt lezyonlarının sayısı artarken, yorgunluk ve yüksek ateş daha az yaygın görülüyor.

Maymun çiçeğinde semptomlar değişti
Fotoğraf: AA

The Lancet Bulaşıcı Hastalıklar dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, yakın zamandaki maymun çiçeği vakalarında görülen semptomların, önceki vakalardan farklı olduğunu gösterdi.

NTV'nin haberine göre İngiltere Chelsea ve Westminster Hastanesi tarafından yapılan araştırma, mevcut salgındaki maymun çiçeği enfeksiyonlarında yorgunluk ve ateşin daha az yaygın olduğunu ve genital cilt lezyonlarının daha sık görüldüğünü ortaya çıkardı.

Bilim insanları, yapılan çalışma ile mevcut salgındaki vakalar arasındaki semptom farklılıklarını ilk kez incelendiğini aktardı. Bununla birlikte, cinsel organlarda görülen cilt lezyonlarının sıklığının, endemik olmayan ülkelerde maymun çiçeğinin yayılmasında eşcinsel ilişkinin önemli rolüne işaret ettiği vurgulandı.

'KATILIMCILARIN HİÇBİRİ AFRİKA'YA SEYAHET ETMEDİ'

Çalışmada incelenen katılımcıların 54'ünün tamamının maymun çiçeği hastası ve erkek olduğu, ortalama yaşlarının ise 41 olduğu belirtildi. Hastalar, salgının başlangıcında, Mayıs ayında 2 haftalık bir süre boyunca İngiltere’deki cinsel sağlık kliniklerine başvurdu.

Diğer taraftan, katılımcılarının hiçbirinin daha önce hastalığın daha önce endemik olduğu Sahra altı Afrika'ya seyahat etmediği bildirdi. 54 erkekten 52'si, yakın zamanda maymun çiçeği olan herhangi biriyle temas halinde olduklarının farkında olmadıklarını söyledi.

Cinsel geçmişleriyle ilgili soruları yanıtlayan gönüllülerin 47’si, semptomlar ortaya çıkmadan önceki 3 hafta içinde en az bir yeni cinsel partneri olduğunu ve 52 kişiden 29'unun (yüzde 55,8) önceki 12 hafta içinde 5'ten fazla yeni partneri olduğunu açıkladı.

KÜRESEL VAKA SAYISI 5 BİN 700'Ü AŞTI

Hastaların neredeyse tamamı (49/54) geniltal bölgelerinde lezyon ve döküntüler olduğunu bildirdi. Sadece beş hastanın hastaneye yatırılması gerekti ve kimse ölmedi.

Çalışma yazarları, semptomatik bireyleri daha doğru bir şekilde tanımlamak için genital döküntülerin birincil semptomunun maymun çiçeği vaka tanımlarına eklenmesi gerektiğini öne sürdüler. Öte yandan, şu anda endemik olmayan ülkelerde (Sahra altı Afrika dışı), çoğunlukla Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunan 5 bin 700'den fazla maymun çiçeği vakası bulunuyor.