Seçimi kazanan adaylara KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatalarının verilmemesiyle 7, kayyum yoluyla ise 33 belediyi seçimi kazanan partilerin elinden alan AKP şimdi de ‘belediye transferi’ne başladı. Bugün 5 belediye başkanını bünyesine katan partinin hedefi 100 belediyeyi transfer etmek

Mazbata gaspı ve kayyumdan sonra AKP’nin yeni planı: Belediye transferi

HABER MERKEZİ

Yerel seçimlere MHP ile birlikte kurdukları Cumhur İttifakı çatısı altında girmesine rağmen büyük bir hezimet yaşayan AKP, kaybettiği belediyeleri geri almanın farklı yollarını devreye sokuyor. Daha önce 33’ü kayyum ataması olmak üzere 40 belediyeyi seçimi kazanan partilerin ellerinden alan AKP, ‘transfer’ ettiği 5 belediye başkanı için bugün Meclis grup toplantısında tören düzendi. AKP, transfer belediye sayısını 100’e çıkarmayı planlıyor.

Kayseri İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek İYİ Parti’den, Osmaniye Hasanbeyli Belediye Başkanı Selahattin Denizoğlu Saadet Partisi’nden, Osmaniye Böcekli Belde Belediye Başkanı Doğan Öztürk CHP'den istifa ederek, AKP'ye katıldı. Bağımsız Elazığ Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı ile Bağımsız Erzurum Olur Belediye Başkanı Sıddık Demircan AKP’ye katılan belediyeler içinde yer aldı. Son aylarda AKP’ye katılan isimler, Meclis grup toplantısında Erdoğan’dan rozetlerini alarak taktı.

AKP'Lİ TURAN: HEDEF 100 BELEDİYE

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın geçen günlerde yaptığı açıklamaya göre ise parti, transfer belediye sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyor: “Başlıyoruz, her hafta 5 arkadaşımız, her partiden bir belediye başkanımız tören ile AK Parti’ye katılacak. Yüze yakın farklı belediyeden AK Parti’ye katılım olacak. Birileri kavga ederken, AK Parti’nin nasıl büyüdüğünü beraber göreceğiz.”

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre de AKP’li üst düzey bir yetkili, 100’e yakın belediyeyi transfer etmeyi planladıklarını doğruladı. AKP’li ismin verdiği bilgiye göre, bunun tek istisnası ise MHP. Çünkü iki parti Cumhur İttifakı’ndaki ortaklıklarını sürdürüyor.

AKP’li yetkili ayrıca katılacak belediyelerin toplamda 2,5 milyon yurttaşa hizmet götürdüğünü, ancak şimdilik il düzeyinde katılımın olmadığını sözlerine ekledi.

KARAMOLLAOĞLU: BORÇLARI ÖDEMEYİ VAADEDİYORLAR

kazandığı bir belediyesi AKP’ye geçen Saadet Partisi’nin Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Turan’ın açıklaması ardından duruma sert tepki göstermişti. Karamollaoğlu, “Yakında 100 tane belediye AK Parti'ye geçiyormuş. Vay canına! Nasıl olmuş bu iş? Belediye başkanı diyor ki 'Kusura bakma, ben mecburum bunu yapmaya. Bu beni utandırıyor ama mecburum. Borcu ödeyemiyorum, benden önceki belediye bunu başıma bela etmiş. Hükümet de diyor ki gel benim yanıma ben öderim.’ Bir de bununla övünüyorlar. Böyle bir mantık olur mu ya? Ülke böyle yönetilir mi? Bunun adına demokrasi denir mi? Buna insanlık denilir mi?” diye konuşmuştu.

Karamollaoğlu’nun açıklamasındaki en dikkat çekici nokta ise belediye başkanlarının borçları ödeyemediği için AKP’ye katıldığı.

MAZBATASI GASP EDİLEN 7 BAŞKAN

AKP, belediye transferinin ilkini ise yerel seçimlerin hemen ardından YSK üzerinden gerçekleştirmişti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), haklarında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile daha önce işlem yapılmış olup 31 Mart seçimlerinde başkan seçilenlere mazbatalarını vermeme kararı almıştı.

Erzurum'un Tekman, Diyarbakır'ın Bağlar ve Lice, Van'ın Tuşba, Edremit ve Çaldıran ile Kars'ın Dağpınar beldesinde de HDP'li kazanan adaylara KHK'lı oldukları gerekesiyle mazbataları verilmemiş, bunlar yerine seçimi ikinci sırada tamamlayan AKP’li adaylar mazbata alarak belediye başkanı olmuştu.

33 BELEDİYEYE KAYYUM ATANDI

31 Mart seçimlerinin ardından ilk kayyum ataması 19 Ağustos’ta gerçekleşti. Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine atanan ilk kayyumların ardından 30 belediyeye daha kayyum ataması yapıldı. Belediyelerin 32’si HDP’ye, 1’i ise CHP’ye ait.

Tarih tarih kayyum atamaları şöyle gerçekleşti:

  • 17 Eylül: Diyarbakır/Kulp
  • 18 Eylül: Erzurum/Karıyazı
  • 18 Ekim: Hakkari/Yüksekova - Mardin/Nusaybin
  • 22 Ekim: Diyarbakır/Kayapınar, Bismil, Kocaköy - Van/Erciş
  • 29 Ekim: Şırnak/Cizre
  • 2 Kasım: Van/Saray
  • 4 Kasım: Mardin/Kızıltepe
  • 9 Kasım: Van/İpekyolu
  • 13 Kasım: Diyarbakır/Yenişehir, Hazro - Şırnak/İdil - Dersim/ Akpazar
  • 16 Kasım: Mardin/Savur, Mazıdağ, Derik - Urfa/Suruç
  • 7 Aralık: Batman/İkiköprü - Van/Özalp, Muradiye, Başkale
  • 18 Aralık: Muş/Varto, Bulanık, Erentepe - İzmir/Urla
  • 21 Aralık: Diyarbakır/Sur